Pokorte každodenný stres a úzkosťou starostlivosťou o seba samých

Zdroj: Freepik.com

Páčil sa vám článok?

V dnešnej uponáhľanej dobe znepríjemňujú stres s úzkosťami život takmer každému. V tom každodennom zhone, keď si len ťažko urobí človek chvíľu sám na seba sa nie je čomu diviť. Pritom stačí naozaj pár minút, ktoré si cez deň vyhradíte len sama pre seba - a váš deň a hlavne psychický stav sa môže razom premeniť na nepoznanie.

Písanie denníka vám pomôže zbaviť sa otravných myšlienok

Denník skutočne nie je len pre deti. Vypísať sa zo svojich pocitov a myšlienok, ktoré vám neodbytne prichádzajú na myseľ a bránia vášmu spánku alebo dokonca práci, je známkou emočnej inteligencie.

Písaním svojich myšlienok uvoľníte potláčané emócie, ktoré majú negatívny vplyv na množstvo aspektov vášho života. Zvyšujú totiž hladinu stresového hormónu kortizolu, ktorý ovplyvňuje váš spánok, zvyšuje podráždenosť a nesústredenosť a dokonca má vplyv aj na vašu postavu. Denník samozrejme nie je psychológ ani psychoterapeut. Ale aj obyčajné písanie do šuflíka vám môže výrazne pomôcť so spracovaním zložitých emócií.

Písanie denníka sa môže stať aj príjemným každodenným rituálom. Nalejte si pohár vína alebo si otvorte balíček orechov a zababušte sa do príjemnej baránkovej mikiny a doprajte si chvíľu rozjímania, ktorá sa vám bohato vráti.

Nepodceňujte správny dych

Zvlášť ženy majú často problém s nesprávnou technikou dýchania. Zvlášť v strese dýchame veľmi plytko, čo vedie k ďalšiemu prehlbovaniu problému.

Za všetkých okolností sa snažte dýchať do brucha. Vo vypätých chvíľach sa sústreďte na dych. Zhlboka sa nadýchnite, na chvíľu dych zadržte a vydýchnite. Opakujte, kým sa nebudete cítiť lepšie. Pomôcť môžu aj cviky s vlastnou váhou, cvičenie posilňuje uvoľňovanie endorfínov, vďaka ktorým sa cítime dobre. A zároveň sú výborný liek proti bolesti.

Upokojujúcim dojmom môžu pôsobiť aj rôzne aromaterapeutické oleje a osviežovače vzduchu, ktoré si zaobstaráte napríklad na MKLôžkoviny.sk aj s pohodlnou posteľnou bielizňou, alebo pyžamom, ktoré vám pomôžu k hlbokému spánku.

Nájdite si chvíľu na seba – každý deň

Nájsť si chvíľku len pre seba môže byť zvlášť pre mamičky veľmi komplikované. Súčasne však ide o dôležitú vec, ktorá má preukázateľne pozitívne účinky na naše mentálne zdravie. Tak prečo ešte váhate?

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?