NÚDCH doteraz tento rok riešil päť prípadov detí po požití látky HHC

3.6.2024
0

Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Páčil sa vám článok?

Lekári v Národnom ústave detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave doteraz v tomto roku riešili päť prípadov detí po požití látky HHC.

"Máme k dispozícii len tie informácie, ktoré nám potvrdia pacienti, že túto látku užili. Môže ich však byť podstatne viac," uviedla hovorkyňa ústavu Dana Kamenická.

Dodala, že v ambulanciách oddelenia urgentného príjmu lekári riešia zhruba dve deti týždenne s podozrením na požitie drog. "Prichádzajú k nám najčastejšie s poruchami vedomia, ťažkými formami únavy, tzv. prekolapsové stavy. Pri podozrení na intoxikáciu robíme pacientom vyšetrenia krvi a moču s cieľom zistiť, aké drogy a v akom množstve dieťa požilo," priblížila hovorkyňa.

Vláda koncom mája odobrila návrh novely zákona, ktorý má rozšíriť zoznam omamných a psychotropných látok. Zaradiť sa doň majú aj látky HHC, HHC-P a HHC-O, ktoré na Slovensku možno kúpiť v špeciálnych automatoch.

Ministerstvo zdravotníctva už skôr deklarovalo potrebu zaradenia látok medzi zakázané. Odôvodňovalo to najmä ohrozením širokej verejnosti, predovšetkým detí a mládeže, ktoré v súčasnosti majú k látkam voľný prístup.

(TASR)

Páčil sa vám článok?