Nízkoprahové centrum bude zrejme len dočasné

12.1.2007
Páčil sa vám článok?

Bývalá administratívna budova pri záhradníctve mestskej organizácie Odvoz a likvidácia odpadu na Ivánskej ceste sa premenila na nízkoprahový útulok pre bezdomovcov. Nie je to však trvalé riešenie, jar otázku znovu otvorí.

Zmluva medzi charitatívnou organizáciou De Paul Slovensko a magistrátom totiž platí len do 15. apríla tohto roku. Či ju potom nahradí trvalá zmluva, či sa bude hľadať iný objekt, alebo ďalšie riešenia, nevie v tejto chvíli nikto povedať. Vyplýva to zo slov Juraja Baráta z De Paul Slovensko, ktorý je napriek tomu vďačný, že sa aj na Slovensku, podobne ako vo svete, venuje pozornosť aj skupine neprispôsobivých bezdomovcov. Teda ľudí vážne závislých od drog či alkoholu, bez hygienických návykov, ale aj bez prostriedkov, ktoré musia ľudia bez prístrešia platiť v iných zariadeniach.

V polovici novembra sme informovali, že De Paul má vyhliadnutých jedenásť objektov, ale samosprávy mestských častí sa stavajú negatívne k zriadeniu útulku práve pre túto skupinu ľudí. V priebehu niekoľkých týždňov však nastal obrat. Bezprostredne po komunálnych voľbách sa prikročilo k nutnej sanácii budovy, kde nebolo už ani elektrické vedenie - nie je to však ani jedna z tých jedenástich. Možnosti teda zostávajú.

Hlavné mesto zariadilo nevyhnutné opravy a získalo od Úradu Civilnej ochrany MV SR vybavenie na nocovanie bezdomovcov a zabezpečilo tiež hliadkovanie súkromnou bezpečnostnou službou. Zriadili tak prístrešok s kapacitou do 40 miest, tlačová hovorkyňa magistrátu Eva Chudinová uvádza, že v prípade tuhých mrazov sa môže kapacita zvýšiť aj o viac než sto osôb, čím sa možno vyhnúť opätovnému budovaniu stanového provizória. J. Barát však upozorňuje, že v tom prípade už nepôjde o lôžka, ale o miesta na sedenie. Celkové náklady budú pre mesto Bratislavu okolo 200-tisíc korún mesačne, pričom energiu potrebnú na prevádzku bude sponzorsky hradiť spoločnosť ENEL -Slovenské elektrárne, a.s.

Útulok otvorili tesne pred Vianocami. V prvú noc v ňom prenocovalo 9 ľudí, v tretiu noc ich už bolo okolo 30. Útulok mal menej klientov len na Štedrý večer, keď pre nich pripravili večeru Sestry Matky Terezy, a na Silvestra, keď ich vylákali oslavy v uliciach. Podľa J. Baráta sa v súčasnosti denne hlási do 40 klientov. V uliciach s nimi pracujú ľudia zo združenia Proti prúdu, ktorí v prvom období berú na seba aj nočné služby v útulku. Očakávajú aj príchod skúseného konzultanta z materskej organizácie De Paul Anglicko, lebo je čas začať systematickú prácu s bezdomovcami. Žiaľ, ešte stále sa medzi hosťami objavujú ľudia, ktorí nie sú na takýto servis odkázaní, čo sťažuje občianskym združeniam efektívne dlhodobo pracovať na premene a socializácii týchto ľudí.

Gustav Bartovic

Páčil sa vám článok?