Diagnostikovali vám reumu? Od nepríjemných bolestí si môžete pomôcť aj sami

20.3.2024

Zdroj: New Africa / Adobestock.com

Páčil sa vám článok?

Diagnóza reumy, pod ktorej názvom sa ukrýva viac ako 450 ďalších ochorení, môže pre mnohých znamenať začiatok boja s nepríjemnou bolesťou a obmedzením pohybu. Nie vždy sú ale veci tak vážne, ako sa môže z prvého počutia javiť, čo platí aj v prípade tejto diagnózy, ktorej nepríjemné príznaky je možné do určitej miery zmierniť až odstrániť.

Čo je reuma a ako sa prejavuje?

Reuma, ktorou podľa aktuálnych informácií na Slovensku trpí viac ako 50 tisíc ľudí, je kolektívny termín, ktorý zahŕňa rôzne ochorenia spojivového tkaniva, svalov a kĺbov. Príčinou vzniku problému môže byť viacero faktorov. Ako to už ale býva, najčastejšie sa pod nástup reumy podpisuje vek, pretože jeho zvyšovaním náš organizmus prichádza o dôležité látky, ktoré ho vyživujú.

Medzi najčastejšie formy reumatoidných ochorení patria reumatoidná artritída, osteoartritída a dna. Tieto ochorenia spôsobujú bolesť, opuchy a obmedzenie pohybu. Symptómy môžu zasahovať do každodenného života, našťastie existujú viaceré spôsoby, ako sa je možné s nimi popasovať a užívať si život s bezbolestnou reumou.

Aké sú najlepšie a najúčinnejšie spôsoby liečby?

Moderná doba nám nielen v prípade reumy, ale viacerých ochorení poskytuje rôzne účinné riešenia. Pre ľudí, ktorí trpia silnými bolesťami, je to obrovská úľava a možnosť žiť plnohodnotný život bez výrazných komplikácií a obmedzení. Platí to aj v prípade reumatoidnej artritídy, pri ktorej zmiernení príznakov je možné využiť nasledujúce možnosti:

  • Lieky: Medikamentózna liečba je asi najrýchlejšia a najúčinnejšia cesta, ktorú využíva väčšina pacientov. Najviac a samozrejme na základe odporúčaní odborných lekárov, sa v tomto smere predpisujú kortikoidy na zmiernenie bolesti a zápalu. Niektoré lieky dokonca fungujú ako profylaxia a môžu pomôcť postup ochorenia zastaviť a minimalizovať poškodenie kĺbov. Ako to už ale chodí, každý z liekov má svoje menšie či väčšie vedľajšie účinky, s ktorými treba počítať.
  • Fyzioterapia: Ak sa obávate, že vám veľký zoznam liečiv z receptu pri ich dlhodobom užívaní poškodí pečeň a iné orgány, môžete na zmiernenie príznakov reumy využiť fyzickú aktivitu. Cvičenie a fyzioterapia sú dôležitou súčasťou liečby reumatoidných ochorení, aj v tomto prípade je ale nutné riadiť sa odporúčaniami lekára a robiť špecifické cviky na posilnenie svalov, zlepšenie pohyblivosti kĺbov a udržanie celkovej flexibility tela.
  • Zmena životného štýlu: Zdravá strava a udržiavanie vhodnej hmotnosti môžu znížiť zaťaženie kĺbov, ktorých dobrý stav potom môžete využiť pri výlete do prírody a jej pozorovania so špičkovou termovíziou Infiray. Prechod na zdravý životný štýl je skvelá prevencia pri všetkých druhoch ochoreniach, takže venovať mu pozornosť má zmysel pre všetkých.
  • Psychologická podpora: Zvládanie bolesti a obmedzenia spojené s reumou môže byť pre mnohých aj emocionálne náročné, obzvlášť, ak nemáte vo svojom okolí ľudí, u ktorých je možné očakávať podporu. Psychologická pomoc a konzultácie môžu pacientom zvládanie stresu výrazne uľahčiť a lepšie sa tak vyrovnať so svojím ochorením.

Aktívny, ale kontrolovaný pohyb alebo cvičenie môže bolesti zmierniť

Napriek tomu, že to môže znieť paradoxne, aj pravidelný pohyb a cvičenie vedia byť pre pacientov s reumou prospešné. Rovnomerné a kontrolované cvičenie pomáha udržiavať flexibilitu kĺbov, posilňuje svaly a zlepšuje celkovú pohyblivosť. Dôležité je cvičiť s rozumom a vyhýbať sa nadmerným zaťaženiam.

Skvelou alternatívou bezpečnej aktivity môžu byť aj prechádzky po meste či parku, kde si je dobré pohodlnú chôdzu na čerstvom vzduchu poistiť správnou oporou, ktorou nemusia byť len trekingové palice, ale aj ochrana hlavy so štýlovou potlačou na čiapky.

S týmito krokmi nemusí diagnóza reumy znamenať nevyhnutný ústup od aktívneho života. Naopak, so správnou liečbou, fyzioterapiou a osobným úsilím môžete zmierniť bolesti a udržať si kvalitu života na požadovanej úrovni. 

Všetky informácie v článku sú všeobecného charakteru a nenahrádzajú odbornú lekársku radu, starostlivosť ani liečbu. Každý prípad tohto typu ochorenia môže byť jedinečný, a preto je pred začatím akýchkoľvek zmien v liečbe alebo životnom štýle dôležité konzultovať svoje kroky so špecialistom alebo iným odborníkom na zdravie.

​​​_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?