Zajtra bude bratislavská župa opäť očkovať proti HPV

14.3.2024
0

Zdroj: TASR- Pavel Neubauer

Páčil sa vám článok?

Bratislavský samosprávny kraj (BSK) doteraz uskutočnil sedem očkovacích dní proti HPV. Najbližší ôsmy bude zajtra, t.j. v piatok 15. 3. 2024 od 13:00 h. Očkovať sa bude v Bratislave, ale aj Malackách. Informovala nás o tom hovorkyňa BSK Lucia Forman.

Kraj očkuje cca raz za tri mesiace, čo umožňuje vyhovieť harmonogramu očkovania tak ľuďom v dvojdávkovej, ako aj trojdávkovej schéme. Od 1. decembra 2023 je vakcína proti HPV plne hradená nielen 12-ročným, ale aj 13 a 14-ročným.

„Očkovacími dňami prispievame k prevencii onkologických ochorení. Rovnako robíme osvetu a zdôrazňujeme aký význam má v prípade zdravia prevencia a očkovanie. Práve ľudský papilomavírus HPV je medzi ľuďmi mimoriadne rozšírený. Spôsobuje zhubné ochorenia ako rakovina krčka maternice, vagíny, penisu či konečníka. Preto je očkovanie vhodné tak pre deti ako i dospelých a tak pre dievčatá a chlapcov, ako aj ženy a mužov. Prevencia v každom veku je naozaj veľmi dôležitá,“ povedal predseda BSK Juraj Droba.

Podľa dát Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) sa celková zaočkovanosť dievčat a chlapcov na Slovensku postupne zlepšuje, avšak regionálne rozdiely sú stále značné. Takmer polovica okresov Slovenska má zaočkovanosť chlapcov nižšiu ako 10 %. Faktom je, že ľudský papilomavírus spôsobuje zhubné ochorenia ako rakovina krčka maternice, vagíny, penisu či konečníka, ale zároveň očkovanie znižuje riziko prenosu HPV na partnerku. V Bratislavskom kraji je najvyššia zaočkovanosť 12-ročných detí proti HPV vírusu. Najvyššie čísla v zaočkovanosti dievčat má Bratislava III - takmer 70 %.

Prihlásiť sa na očkovanie môžete TU v Bratislave a TU v Malackách.:

(ms)

Páčil sa vám článok?