Zachránite nimi ľudský život: Petržalka zakúpila automatické defibrilátory

16.2.2024
0

Zdroj: MÚ Petržalka

Páčil sa vám článok?

Defibrilátory v tejto kategórii sú konštruované tak, aby s nimi mohol poskytnúť prvú pomoc aj laik. Automatizovaný externý defibrilátor (AED) je zariadenie, ktoré pomocou elektrického šoku obnovuje normálny rytmus srdca. Tento život zachraňujúci prístroj však nemusia obsluhovať len doktori alebo zdravotníci. Čoraz viac sa stáva bežnou súčasťou verejných priestorov. Ďalšie pribudnú v Petržalke. Viac nám prezradila hovorkyňa mestskej časti Mária Halašková.

Najľudnatejšia samospráva ešte vlani zakúpila nové externé defibrilátory v rámci dotačného programu IROP, projekt Zníženie dopadov koronavírusu a ochrana verejného zdravia – Hlavné mesto SR Bratislava, podporeného cez ministerstvo zdravotníctva a ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie. Tie teraz postupne osádza na vytypovaných miestach v priestoroch svojich kultúrnych, športových, sociálnych, školských zariadení aj miestnom úrade.

Najnovšie pribudli dva v oboch petržalských domoch kultúry – Lúky a Zrkadlový háj, jeden vo vestibule petržalského miestneho úradu v Technopole a ďalší vo vstupnej hale Petržalskej plavárne. Ďalšími budú čoskoro disponovať aj Domovy sociálnych služieb na Vavilovovej a Mlynarovičovej, Športová hala Gercenova, Bytový dom na Medveďovej, Materská škola Fialová v Slnečniciach či Bufet Šutrovka na Draždiaku.

Pribudnú aj na mape

Všetky defibrilátory sú osadené na stenách v interiéri a sú ľahko rozpoznateľné – majú výraznú zelenú farbu, logo mestskej časti a tri základné pokyny ako postupovať v prípade ohrozenia života.
„Lokality boli vybrané s prihliadnutím na možné riziko úrazu, ktoré vzniká najmä v miestach s najväčšou fluktuáciou ľudí, teda tam, kde môže byť defibrilátor najviac nápomocný,“ hovorí Daniela Gáliková z referátu projektového riadenia, ktoré obstaranie defibrilátorov zastrešovalo.

Samospráva nevylučuje, že do budúcna sieť AED rozšíri aj v iných lokalitách. Hoci je ich použitie vďaka zvukovej signalizácii užívateľský nenáročné a zvládne ho aj laik, nie každý vie v stresovej situácii pri záchrane života zareagovať správne.

Miesta s AED v Petržalke by mali čoskoro pribudnúť aj na interaktívnej mape z dielne Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby.

(ms)

Páčil sa vám článok?