Bratislavské metamorfózy 1994-98 (II.)

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

A. REKONŠTRUKCIA KRIŽOVATKY NA KAMENNOM NÁMESTÍ: Koncom júla sa skončila kompletná re­kon­štrukcia električkového uzla na Kamennom námestí. Táto frekventovaná časť mesta tak dostala nový atraktívny vzhľad a zvýšila prejazdnosť touto križovatkou.

Okrem nového podložia a koľají električkovej strate pribladla na námestí nová zámková dlažba, nástupište na Špitálskej ulici a 150 betónových stĺpikov chrániacich chodcov. Náklady na rekonštrukciu dosiahli takmer 90 miliónov. Na financovaní sa okrem mesta Bratislava a Dopravného podniku Bratislavy podieľala aj mestská časť Staré Mesto.

B. OBNOVA A REVITALIZÁCIA PARČÍKA PRED BIBIANOU: Pred rokom bol na konci Panskej ulice pred Bibianou inštalovaný pamätník obetiam holokaustu. Vyrástol na mieste, kde do konca 60. rokov stála neologická synagóga. Súčasťou bronzovej plastiky, ktorá stojí v strede tohto priestoru, je aj Stena spomienok z čierneho lešteného kameňa.

Koncom júna 1998 bolo z iniciatívy starostu mestskej časti Staré Mesto Andreja Ďurkovského zrekonštruované aj okolie tohto pamätníka. V rámci obnovy korza dostala táto časť pešej zóny novú dlažbu, bolo tu osadené dobové osvetlenie, lavičky, smetné koše a pitná fontánka. Miesto sa stalo príjemnou oázou oddychu.

C: REKONŠTRUKCIA SEGNEROVEJ KÚRIE: Ešte začiatkom roku 1996 sa podarilo zrekonštruovať fasádu niekdajšej kúrie Johanna A. Segnera - fyzika a vynálezcu reaktívneho vodného motora, známa ako Segnerova kúria. Postupne boli zrekonštruované aj vnútorné priestory objektu, kde sa dnes nachádzajú módne obchody, kaviareň a reštaurácia Black Rose.

Obnovou Segnerovej kúrie dostala Bratislava a Michalská ulica atraktívnejšiu podobu. V historickom jadre zostáva už len veľmi málo domov, ktoré počas uplynulých rokov neboli ešte zrekonštruované. Legendárne korzo od roku 1994 neobyčajne ožilo a opeknelo.

DLÁŽDENIE A REVITALIZÁCIA LAURINSKEJ ULICE: V týchto dňoch sa naplno pracuje na rekonštrukcii povrchu Laurinskej ulice, ku ktorej mestská časť Staré Mesto pristúpila v rámci 7. etapy obnovy pešej zóny.

Úsek Laurinskej od Uršulínskej po Nedbalovu ulicu je takmer hotový, v novembri by mala byť dokončená aj zvyšná časť po vyústenie na Kamenné námestie. Okrem novej dlažby tu pribudne aj stromoradie javorov, lavičky, nové smetné koše a dobové osvetlenie. Pohľad na vynovenú Laurinskú prinesieme nabudúce.

FOTO - Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?