Bratislavské metamorfózy 1994-98

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

A. REKONŠTRUKCIA FRANTIŠKÁNSKEHO NÁMESTIA: V máji tohto roku bolo slávnostne otvorené zrekonštruované Františkán­ske námestie, ktorého novou dominantou sa stala kópia pôvodnej hasičskej fontány.

Tá na tomto mieste stála už v 16. storočí. Dnes sa Františkánske námestie stáva miestom konania tradičných trhov, ktoré kedysi dopĺňali kolorit Bratislavy ako významného obchodného strediska niekdajšieho Uhorska. Mestská časť Staré Mesto námestie vydláždila a obnovila na vlastné náklady. Na fontáne je umiestnená pôvodná socha ženy s krčahom, ktorej repliku v týchto dňoch vyrábajú bratislavskí sochári.

B. REKONŠTRUKCIA TROCH DOMOV NA HLAVNOM NÁMESTÍ: Po rokoch chátrania spoločnosť R.B.I. v júni 1997 definitívne ukončila rekonštrukciu troch historických budov na južnej strane Hlavného námestia.

V zrekonštruovaných priestoroch našli miesto najmä obchody a administratíva. Do domu číslo 2 sa vrátila v minulosti veľmi obľúbená a navštevovaná kaviareň Mayer - dnes Kaffee Mayer. Napriek vysokým cenám zákuskov a káv sa kaviareň stala navštevovanou a pri prechádzke korzom ju obíde málokto. Aj priestor pred obnovenými domami dostal novú tvár v podobe novej dlažby, piatich nízkokmenných javorov a nových lavičiek, ktoré ocenili najmä turisti.

C. DLÁŽDENIE PEŠEJ ZÓNY V HISTORICKOM JADRE MESTA: Je až neuveriteľné, ako sa podarilo oživiť bratislavské korzo, ktoré bolo v minulosti miestom stretnutí a oddychu Bratislavčanov.

Pešia zóna má konečne novú dlažbu, nové dobové osvetlenie a smetné koše, nechýbajú ani lavičky. Po rokoch sa najmä zásluhou mestskej časti Staré Mesto podarilo korzu vrátiť niekdajší lesk a vrátiť naň život mesta. Vo viacerých etapách bol zrekonštruovaný povrch a osvetlenie ulíc Rybárska brána, Sedlárska, Laurinská, Panská, Michalská, Ventúrka, Biela, Zelená, Radničná, Uršulínska, Kostolná, Strakova, Františkánske námestie a priestor pred Bibianou.

C. VÝSTAVBA KOLEKTORA POD PEŠOU ZÓNOU: Tí, ktorí denne chodia okolo vynovenej Perličky na rohu Michalskej a Sedlárskej ulice si už zrejme nespomínajú, ako tento priestor vyzeral v nie tak dávnej minulosti.

Ohyzdný plechový plot okolo šachty kolektora bol niekoľko rokov symbolom bratislavského centra. Vďaka iniciatíve mestskej časti Staré Mesto sa podarilo dokončiť kolektor pod Rybárskou bránou, Hlavným námestím, Sedlárskou a Michalskou ulicou. Dnes pred Perličkou namiesto stavebných mechanizmov vyhráva pri rôznych príležitostiach hudba.

FOTO - archív a Vladimír Mišauer

Páčil sa vám článok?