ZOO sa má rozvíjať podľa novej koncepcie

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Výstavba diaľničného úseku D2 Lamačská cesta - Staré grunty, ktorá je vedená tunelom aj cez územie zoologickej záhrady, znamená veľký zásah do činnosti a chodu ZOO, čo si vynútilo viaceré zmeny.

Návrh koncepcie rozvoja ZOO, ktorú v uplynulých dňoch schválili poslanci mestského zastupiteľstva, zohľadňuje trasovanie diaľnice a v nadväznosti naň aj nové situovanie hlavného i hospodárskeho vstupu do 98-hektárového areálu.

Koncepcia rieši aj usporiadanie expozícií s orientáciou na zónovanie v súlade s kontinentálnou príslušnosťou fauny. Proti nadmernému hluku z komunikácie v Mlynskej doline bude areál ZOO chrániť protihluková bariéra.

Výstavba diaľnice si vyžiadala likvidáciu pôvodného vstupu do areálu, jeho premiestnenie a vybudovanie náhradných objektov. Zmeny postihnú celý rad expozícií a vyžiadajú si rekonštrukciu či dostavbu niektorých existujúcich objektov a výstavbu nových. Rekonštruovať a prestavať sa má celkove 13 objektov, 11 je určených na demoláciu (patrí medzi ne aj budova dnešného riaditeľstva ZOO a administratívy).

Na druhej strane je navrhnutých 38 nových objektov - počnúc novým vstupným objektom, riaditeľstvom ZOO a administratívou cez celý rad ubikácií pre zvieratá až po nové reštaurácie, z ktorých jedna má byť vyhliadková. Stojí za zmienku, že k existujúcim vodným plochám s rozlohou 8305 m2 má pribudnúť ďalších 6118 m2. Koncepcia navrhuje umiestnenie nového hlavného vstupu pre návštevníkov s napojením na ulicu Staré grunty prostredníctvom prístupovej cesty k Slovenskej televízii.

(lau)

Páčil sa vám článok?