Horáreň na Peknej ceste ide hore! Už v lete sa tu bude dať grilovať

24.5.2023
Horáreň Pekná cesta, bufet

Zdroj: bsk.sk

Páčil sa vám článok?

Obnova priestoru bývalých muničných skladov a horárne je projekt, na ktorom pracuje hlavné mesto s Mestskými lesmi v Bratislave, Metropolitný inštitút Bratislavy a partnerom Swiss Re . Aktuálne prebiehajú práce na vrchnej časti horárne, ktorá bude slúžiť ako veľký altánok so vstavaným grilom.

Nie je to ale len o samotnom altánku, vylepšenia sa dočká aj okolie horárne - čoskoro tu bude ihrisko pre pétanque, ohniská, vodné prvky, preliezky pre deti, stojany na bicykle…a keď sa budete pozerať pozorne, tak aj nejakú zo starých “klingeriek” tehiel s razbou z roku 1896, ktoré tu pri výstavbe zrecyklovali. 

Aj v období, ktoré je rozpočtovo náročné, dokáže Bratislava vďaka partnerom zo súkromného sektora, realizovať aj takéto projekty. Vďaka preto patrí spoločnosti Swiss Re, ktorá sa aktívne zapája do projektu 10 000 stromov, do Climathonu a tiež do obnovy Horárne na Peknej ceste a pomáha tak vytvárať zelenšie, zdravšie a udržateľné mesto. 

Niekdajšia horáreň je z prelomu 19. a 20. Storočia a neskôr bola začlenená medzi budovy areálu muničných skladov.  Zachovali sa z nej prakticky len klenbové priestory polo-zapustenej pivnice.

Úprava zachováva pôvodné priestorov pivnice horárne, prebehla sanácia muriva a podláh, doplní sa osvetlenie, aby priestory mohli byť prístupné ľuďom aj po zotmení. Prekrytie priestoru v tvare sedlovej strechy, na ktorom aktuálne pracujeme, nadviaže na pôvodný vzhľad budovy. Slúžiť bude Bratislavčankám a Bratislavčanom ako pavilón na trávenie voľného času s grilovaním a rovnako bude zázemím pre ľudí vyrážajúcich do bratislavských mestských lesov za turistikou či na bicykloch.

​(ivk)

Páčil sa vám článok?