S bratislavským lesoparkom by sa malo zaobchádzať citlivejšie ako doteraz

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Holoruby v Bratislavskom lesnom parku by sa mali skončiť. Mal by byť rozdelený na dve zóny - jednu čisto rekreačnú a druhú s ťažbou dreva, v ktorej by však tiež bol možný pohyb občanov.

To sú najdôležitejšie závery pracovného seminára, ktorý v spolupráci s mimovládnymi environmentálnymi organizáciami a mestskou organizáciou Mestské lesy v Bratislave prednedávnom zorganizoval magistrát Bratislavy pod záštitou primátora Andreja Ďurkovského. Po dlhšie trvajúcom názorovom nesúlade, ktorého príčinou boli holoruby na území lesoparku, došlo k pozitívnemu obratu, ktorý je príjemným prekvapením pre všetkých záujemcov o problematiku.

Témou odborných prednášok i následnej diskusie bol návrh nového funkčného členenia lesoparku a zásad hospodárenia v ňom, ktorý spoločne vypracovali a predložili zástupcovia mimovládnych organizácií a pracovníci Mestských lesov.

Medzi 64 účastníkmi seminára boli zástupcovia magistrátu, Chránenej krajinnej oblasti Malé Karpaty, štátnej správy, dotknutých mestských častí, urbariátov a iných vlastníkov lesov v malokarpatskej časti lesoparku, ako aj odborníci a občania. Účastníci seminára sa zhodli na potrebe zmeny hospodárenia v bratislavských lesoch, ktoré by bolo citlivejšie voči prírode a neprekážalo by rastúcim nárokom obyvateľov na rekreáciu v prírode.

Drevo by sa malo ťažiť len tzv. výberkovým spôsobom, teda rúbaním jednotlivých stromov, alebo malých skupiniek, pri rešpektovaní ekologických funkcií lesov, akými sú napríklad ponechávanie zahustených krovinových skupín na hniezdenie vtákov a pobyt drobných cicavcov, ochrana brehových porastov, ponechávanie esteticky hodnotných solitérov, šetrná ťažba a ponechávanie zvyškov po ťažbe dreva v lese, šetrné približovanie a preprava dreva.

Na rozdiel od pôvodného návrhu ochranári predložili na diskusiu návrh s vymedzením iba dvoch zón - prvej zóny intenzívnej rekreácie (v okolí existujúcich lúk, jazier a peších trás) a druhej zóny s ťažbou dreva prispôsobenou požiadavkám ochrany prírody, ale taktiež s možným pohybom ľudí.

Prítomní sformulovali celý rad pripomienok, námetov a opatrení, ktoré budú po odbornom spresnení predložené na prerokovanie komisii životného prostredia a výstavby a následne ich prerokujú aj poslanci mestského zastupiteľstva. Výsledným produktom celého procesu by mala byť výrazná zmena lesného hospodárenia v časti lesoparku v správe Mestských lesov, ktorá sa aj formálne premietne do návrhu nového lesného hospodárskeho plánu pre Mestské lesy v budúcom desaťročnom období i do územnoplánovacej dokumentácie Bratislavy.

Po vyriešení súčasných problémov na území mestských lesov však čaká všetkých kompetentných ešte vyriešenie vážneho problému, a tým je dohoda s ďalšími vlastníkmi a správcami lesov na dosiahnutí porovnateľnej úrovne lesopestovných, ťažbových, rekreačných, ekologických a iných požiadaviek aj na ostatnom území lesoparku.

(brn, lau)

Páčil sa vám článok?