Vynovená Royko pasáž začína pustnúť

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Nie je to tak dávno, čo sme boli svedkami obnovy a návratu zašlej krásy jednej zo známych bratislavských pasáží, Royko pasáže.

Vstup z Obchodnej ulice prešiel do pôvodnej podoby, v suteréne, ale najmä v prízemí, vznikli nové možnosti pre obchod. Obnovené boli aj pôvodné dekoračné prvky z tridsiatych rokov. Všetko sa ligotalo a voňalo novotou, len obchodníkov bolo už zo začiatku akosi pomenej. Napriek tomu sa zdalo všetko v najlepšom poriadku, dokonca veľký pútač nad vchodom prezrádzal, že v suteréne sú na prenájom posledné voľné miesta.

Pritom pozornému návštevníkovi nemohol uniknúť fakt postupnej premeny priestorov. Suterén bol čoraz prázdnejší a prázdnejší a jedného dňa podzemné priestory natrvalo uzavreli. V prízemí to ešte dlho nevyzeralo na koniec, no pred pár týždňami, po odsťahovaní sa elegantného starožitníctva, už tento čas asi prišiel. Pritom je to veľká škoda a myslím, aj obrovská hanba.

Čo bolo dôvodom takéhoto osudu? Privysoké nájomné a či málo zákazníkov? Žeby Obchodná ulica nebola dosť nákupne frekventovanou ulicou alebo nemali obchody ľuďom čo ponúknuť? Veľa otázok, no primálo odpovedí. Jedno je však isté, ak sa v najbližšom čase niečo zásadné nestane, spustne celkom, posledné obchodné prevádzky zmiznú, ostane len prach. A to by nás malo bolieť.

Michal Milata, Bratislava
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?