Ochrana pred povodňami je v Bratislave nedostatočná, stála by 1,8 miliardy korún

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Dunaj naposledy vydesil Bratislavčanov počas minuloročných povodní. Preto sa samospráva mesta zaoberá zabezpečením ochrany Bratislavy pred povodňami, ktoré v súčasnosti nie je na všetkých úsekoch na rovnakej úrovni.

V uplynulých dňoch sa poslanci mestského zastupiteľstva oboznámili s informáciou o priebehu realizácie protipovodňových opatrení v meste. Z tohto materiálu sa možno dozvedieť závažné skutočnosti. Celý rozsiahly úsek ľavého brehu Moravy a Dunaja - od Devísnej Novej Vsi cez Devín, Devínsku cestu a Karloveskú zátoku až po Most Lafranconi, nemá ochrannú líniu, ochrana je zabezpečená len výškou terénu.

Úsek od Mosta Lafranconi po Nový Most síce ochráni pred storočnou, nie však pred tisícročnou vodou. V časti od Nového mosta po Starý most ochráni iba pred prietokmi do úrovne storočnej vody, navyše v podloží a konštrukcii ochrannej línie sú určité defekty. Najhoršie je na tom úsek od Starého mosta po začiatok Prístavnej ulice, kde súčasná línia pozdĺž Pribinovej nevyhovuje výškou, trasou ani konštrukciou a neochráni ani pred storočnou vodou. Iba o málo lepšie je na tom úsek od Košickej ulice po začiatok hrádze.

Úseky od Nového mosta po Prístavnú ulicu predstavujú najväčšie riziko možného preliatia a možného zaplavenia časti Starého Mesta a Ružinova. Dostatočná ochrana ľavého brehu aj pred tisícročnou vodou je iba od Prístavnej ulice po Hamuliakovo, kde je ochranná hrádza. Pokiaľ ide o pravý breh, úsek od hraničného priechodu Petržalka - Berg po Aušpic je chránený hrádzou zabezpečujúcou ochranu pred tisícročnou vodou, ale chýba časť bezpečnostného prevýšenia.

Na pravom brehu je najslabšie chránený práve najexponovanejší úsek medzi Novým mostom a Starým mostom, kde je zabezpečená úroveň ochrany iba pred storočnou vodou. Naopak bezproblémový je úsek od Starého mosta až po Čunovo, ktorý je chránený aj pred tisícročnou vodou.

Požiadavka, že Bratislava by mala byť chránená na rozhodujúcej časti územia pred tisícročnou vodou, teda nie je v súčasnosti splnená. Po vlaňajších povodniach sa uskutočnili kontroly a navrhli sa opatrenia na odstránenie zistených nedostatkov.

Koncepcia protipovodňovej ochrany mesta ráta s rôznymi opatreniami, ktoré vychádzajú so zásahmi v existujúcom koryte Dunaja, spočívajúcimi najmä v jeho rozšírení a v bagrovaní dna. Správa tokov Dunaja a Moravy, a teda aj ochrana proti povodniam je v rukách štátu, mesto sa na nej podieľa iba koncepčne, v oblasti koordinácie a iniciácie príslušných krokov.

Orientačné náklady na realizáciu opatrení, ktoré zvýšia ochranu mesta pred povodňami, sa odhadujú na 1,8 miliardy korún. V spomenutej informácii sa možno dočítať aj o navrhovaných opatreniach v konkrétnych úsekoch brehov, ktoré sú však v rôznom štádiu prípravy alebo realizácie.

(lau)

Páčil sa vám článok?