Urologička o zápaloch močových ciest: U žien sú až stokrát častejšie ako u mužov

13.3.2023

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

Infekcie močových ciest patria medzi najčastejšie sa vyskytujúce bakteriálne infekcie, sú na druhom mieste hneď po infekciách horných dýchacích ciest. Tieto problémy majú častejšie ženy, pričom výrazne ovplyvňujú ich život.

Opakované zápaly spôsobujú nielen zdravotné, ale aj psychické ťažkosti. Kedy treba vyhľadať lekára, ako tieto zápaly vznikajú a na čo si dať pozor? Aj o tom sme sa rozprávali s urologičkou MUDr. Líviou Lachkovičovou, ktorá sa o pacientov stará v Urologickom centre Bezručova.

Pani doktorka, so zápalmi močových ciest častejšie bojujú ženy ako muži. Prečo je to tak?

Ženy majú v porovnaní s mužmi niekoľkonásobne kratšiu močovú trubicu. Navyše, ústie ženskej močovej trubice je v tesnej blízkosti pošvy a konečníka, odkiaľ ľahko dochádza ku kontaminácii. Vo vekovej kategórii 20 až 50 rokov je urologická infekcia u žien až stokrát častejšia ako u mužov. Polovica žien počas svojho života zaznamená aspoň jednu epizódu infekcie dolných močových ciest a asi štvrtine z týchto žien sa infekcia v priebehu nasledujúcich šiestich mesiacov vráti.

Aké príčiny môžu stáť za zápalom močových ciest?

Infekcie močových ciest sú najčastejšie bakteriálneho pôvodu. Okrem baktérií sú však za infekcie niekedy zodpovedné aj plesne a kvasinky, ojedinele vírusy a parazity. Ľudský organizmus má ale rôzne obranné mechanizmy, ktoré bojujú proti vzniku infekcie, napríklad ochranná vrstva na povrchu vnútornej steny močového mechúra vytvára nepriepustnú bariéru pre baktérie. Pri narušení tejto ochrannej vrstvy môže vzniknúť zápal.

Ako sa zápal prejavuje? Pri akých príznakoch by sme už mali spozornieť a vyhľadať lekára?

Typickými príznakmi zápalu močového mechúra sú problémy s močením, najmä pálenie pri močení, bolestivé nutkanie na močenie, zmena zápachu a farby moču, bolesti v oblasti podbruška. Prítomná môže byť aj krv v moči. Teplota však nepatrí k bežným príznakom ochorenia, ak je prítomná, signalizuje už závažnejší stav.

Ako postupujete pri vyšetrení pacienta?

S pacientom sa najprv rozprávame, diagnóza zápalu močového mechúra je väčšinou zrejmá už z problémov, ktoré pacient uvedie. Zaujímame sa o rodinnú anamnézu pacienta, ale napríklad aj o jeho sexuálne správanie či hygienické návyky. Najdôležitejšie je vyšetrenie moču, kde zisťujeme prítomnosť zápalových buniek, baktérií a krvi v moči.

U niektorých žien je bežné, že zápaly sa opakovane vracajú. Prečo?

Opakujúce sa infekcie sú bežné aj u mladých žien, ktoré netrpia žiadnym iným ochorením. Vyskytnú sa najmenej trikrát za rok alebo minimálne dvakrát v priebehu šiestich mesiacov. Väčšie riziko majú napríklad ženy, ktorých matky už mali podobné problémy, prípadne ženy, ktoré takúto infekciu prekonali v detstve. Za mnohé opakované infekcie teda môže aj genetika.

Na čo by si mali dať pacienti pozor pri opakovaných zápaloch? Čo by ste im odporučili?

Základom je dostatočný pitný režim, denne sa odporúča vypiť 2 až 2,5 litra tekutín, nemali by zadržiavať močenie, dôležitý je pravidelný pohyb, primerané otužovanie a obliekanie sa. K preventívnym opatreniam patrí napríklad aj zníženie stresu. Riziko opakovaného zápalu naopak zvyšuje nedostatočná a nesprávna hygiena v oblasti intímnych partií. Neodporúča sa používať dráždivé intímne hygienické prostriedky a odporúča sa nosiť bavlnenú spodnú bielizeň.

Zdroj: Urologické centrum

Na foto: MUDr. Lívia Lachkovičová

Môžu viesť opakované zápaly k psychickým problémom? Ako táto diagnóza pacientom ovplyvňuje život?

Ženy, u ktorých sa tieto zápaly prejavujú opakovane, majú obavy z cestovania, vyhýbajú sa kúpaniu vo verejných bazénoch, majú ostych z pohlavného styku, čo v konečnom dôsledku spôsobuje úzkosť, psychické ťažkosti, narušuje harmóniu v partnerskom vzťahu. Opakované zápaly vyžadujú aj opakované návštevy lekára a vážnejšie stavy práceneschopnosť, čo môže viesť k problémom v zamestnaní.

Aké možnosti liečby majú dnes pacienti? Ako sa môžu dostať na vyšetrenie napríklad k vám?

V rámci Urologického centra Bezručova ponúkame pacientom komplexnú diagnostiku a liečbu ambulantnou formou, a ak je potrebný chirurgický zákrok, vieme ho uskutočniť v rámci jednodňovej chirurgie. Každý pacient má nárok na ultrazvukové vyšetrenie, prípadne iné zobrazovacie metódy. V prípade potreby sa odoberie vzorka sliznice močového mechúra a odošle sa na histologické vyšetrenie. Dbáme na to, aby bol každý pacient správne liečený. Nedoliečený zápal močových ciest totiž môže viesť k vážnejším problémom. Pacienti sa k nám môžu objednať cez modernú recepciu Urologického centra, e-mailom alebo aj prostredníctvom online formulára na webstránke Polikliniky Bezručova. Máme priestor pre nových pacientov a vieme im poskytnúť rýchly termín na vyšetrenie.

*Článok vznikol v spolupráci s Poliklinikou Bezručova.

...

Páčil sa vám článok?