U Milosrdných bratov majú nový pavilón

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

V Nemocnici s poliklinikou Milosrdní bratia, ktorú spravuje Hospitálska rehoľa svätého Jána z Boha - Milosrdní bratia, v týchto dňoch otvorili ďalšiu zrekonštruovanú časť - pavilón sv. Jána.

Pavilón sv. Jána je najstarší objekt v celom komplexe nemocnice na Námestí SNP. Jeho rekonštrukcia v náklade 346 miliónov Sk bez štátneho príspevku trvala rok a pomenovali ho po zakladateľovi rehole Milosrdných bratov sv. Jánovi z Boha.

V dvoch podzemných podlažiach je kotolňa, technické vybavenie, kuchyňa a sklady. Okrem vstupnej haly sú na prízemí administratívne priestory, jedáleň, kaplnka, bufet a refektár. Na jednom podlaží je situované lôžkové onkologické oddelenie a na najvyššom podlaží sú ubytovaní rehoľníci, kde majú svoje pracovne a kaplnku.

Pripomeňme, že rekonštrukcia celej nemocnice trvá od roku 1997 v niekoľkých etapách. Prvou bolo otvorenie Lekárne Milosrdných bratov v nových priestoroch na Námestí SNP. Nasledovalo presťahovanie časti prevádzky nemocnice do účelových priestorov zrekonštruovanej nemocnice v Prievoze na Krásnej ulici.

Objekt mohla rehoľa využívať vďaka dlhodobej spolupráci s Kongregáciou sestier sv. Františka z Assisi, ktorá je jeho vlastníčkou. Po uvoľnení a postupnej asanácii budov a dvorov na rohu Kolárskej a Treskoňovej ulice sa v decembri roku 2000 začala rekonštrukcia a dostavba. Po odovzdaní prvej etapy rekonštrukcie práce pokračovali kompletnou rekonštrukciou a reštaurovaním barokového objektu na Námestí SNP. 25. júna minulého roku slávnostne otvorili a posvätili dva nové pavilóny a časť barokového historického objektu nemocnice na Námestí SNP.

Hospitálska rehoľa sv. Jána z Boha - Milosrdní bratia je investorom celej rekonštrukcie. V Bratislave je rehoľa prítomná od polovice 17. storočia, vlani oslávila 330. výročie otvorenia Nemocnice Milosrdných bratov na terajšom Námestí SNP. Počnúc 1. januárom 1995 obnovila nemocnica svoju činnosť v priamej zriaďovateľskej pôsobnosti rehole ako vôbec prvá neštátna nemocnica na Slovensku po roku 1989.

(juh)

Páčil sa vám článok?