Za parkovanie pred stanicou sa musí platiť

14.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

S parkovaním v Bratislave sú stále problémy, čo platí osobitne v centre mesta. Výnimkou nie sú ani také exponované miesta, akými je Predstaničné námestie a okolie Autobusovej stanice Nivy.

Predstaničné námestie je dnes výrazne preťažené najmä mestskou hromadnou dopravou, ktorej linky tu majú konečné zastávky. Veľa miesta zaberajú nielen autobusy a trolejbusy, ale aj taxíky. Preto je tu veľmi málo miesta pre iných vodičov, ktorí na Hlavnú stanicu dovezú ľudí hodlajúcich cestovať vlakom.

Ako uviedol riaditeľ spoločnosti Mestský parkovací systém Igor Dula, z tohto dôvodu bolo prijaté riešenie - v „oblúčiku“ v blízkosti stanice sa vyčlenil asi 20 metrov dlhý úsek, vyznačený dopravnou značkou Zákaz státia, kde môžu takíto vodiči zastaviť na čas nevyhnutný na naloženie alebo vyloženie batožiny, nie však parkovať.

„Žiaľ, v priestore bližšie k budove stanice zaberajú miesto taxikári,“ konštatoval. Ako dodal, v budúcnosti sa na Predstaničnom námestí bude meniť organizácia dopravy, a to aj v súvislosti s predpokladanou výstavbou polyfunkčných objektov na miestach, kde sa v súčasnosti nachádzajú tenisové dvorce.

Niektorí naši čitatelia sa pozastavili nad skutočnosťou, že na Predstaničnom námestí bolo donedávna možné bezplatné parkovanie, ale teraz sa už za parkovanie platí. Podľa I. Dulu dôvodom tejto zmeny bola skutočnosť, že parkovisko nevyužívala ani tak cestujúca verejnosť, ale skôr pracovníci firiem sídliacich v okolí. Avšak v prípade, že niekto iba dovezie autom na stanicu cestujúcich a potrebuje zastaviť na čas nevyhnutný na vyloženie batožiny, má možnosť tak urobiť v spomenutom „oblúčiku“.

Presne z tých istých dôvodov sa z neplatného parkoviska stalo platné aj v okolí Autobusovej stanice Nivy. „Aj tu podľa našich poznatkov miesta na parkovanie obsadzovali pracovníci firiem sídliacich v okolí, a nie cestujúca verejnosť,“ uviedol I. Dula, podľa ktorého podobne ako na Hlavnej stanici aj na Autobusovej stanici Nivy stále ostáva možnosť nakrátko zastaviť a vyložiť batožinu (nie však zadarmo parkovať).

(ver)

Páčil sa vám článok?