Štefánka vraj ožije v dobovom duchu

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Kaviareň Štefánka na Hodžovom námestí, ktorá bola v dávnejšej minulosti jedným zo symbolov starej Bratislavy, je už niekoľko rokov zatvorená. Po dlhých prieťahoch a rozličných problémoch majetkovoprávneho charakteru sa snahy o jej oživenie pohli dopredu.

V priestoroch Štefánky bola v deväťdesiatych rokoch čínska reštaurácia, ale pred vyše šiestimi rokmi bola zatvorená. O obnovu sa od roku 1998 usilovala spoločnosť Twisteak, ale prieťahy s majetkovoprávnym vysporiadaním a vydaním stavebného povolenia spôsobili, že rekonštrukcia sa neustále odďalovala.

Po zániku spoločnosti Twisteak v októbri minulého roku dostala priestory do prenájmu spoločnosť Stefania, ktorá sa ujala obnovy kaviarne. Podľa manažérky spoločnosti Stefania Bohdany Machajovej sa v priebehu januára a februára vykonali čistiace a búracie práce v rozsahu stavebného povolenia a v súčasnosti je priestor pripravený na zariaďovanie.

Ak sa nevyskytnú nejaké nepredvídateľné okolnosti, začatie zariaďovacích prác sa predpokladá v júni a ukončenie rekonštrukcie v priebehu novembra tohto roka. Priebeh rekonštrukčných prác závisí aj od prísunu úverových zdrojov, ktoré spoločnosť Stefania na tento účel chce čerpať.

B. Machajová zdôraznila, že spoločnosť Stefania pri rekonštrukcii úzko spolupracuje s pamiatkarmi. Po rekonštrukcii by tu teda nemal byť žiadny pub alebo krčma, nemali by tu byť násilne vsadené nijaké moderné prvky, ale interiér by mal svojím charakterom nadväzovať na dávnejšiu históriu, presnejšie, mal by byť zariadený v štýle začiatku dvadsiateho storočia.

Je predpoklad, že pôjde o kaviarensko-cukrárenskú prevádzku s možnosťou raňajok a ponukou starých prešporských jedál. Predpokladá sa tiež, že popri bežnej kaviarenskej prevádzke by sa tu mohli usporadúvať spoločenské podujatia komornejšieho charakteru, akými sú napríklad krsty kníh či besedy. „Chceme oživiť tradíciu bratislavského kaviarenského života,“ uviedla B. Machajová.

(lau)

Páčil sa vám článok?