Krok SM po druhýkrát v centre mesta

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavský Klub Sclerosis multiplex (SM) organizuje po druhýkrát akciu Krok SM. Podujatie sa uskutoční v sobotu 17. mája od 9.00 h do 13.00 h na Hviezdoslavovom námestí.

Spoločenskú záštitu nad podujatím prevzal starosta mestskej časti Staré Mesto Peter Čiernik.

Sclerosis (skleróza) multiplex je závažné neurologické ochorenie, ktoré postihuje človeka v najproduktívnejšom veku jeho života. Postupne ho obmedzuje v hybnosti, čo má za následok trvalú invaliditu. Postihnutý je odkázaný na invalidný vozík a často na absolútnu pomoc a starostlivosť svojho okolia.

Na Slovensku trpí touto diagnózou okolo päťtisíc ľudí. Postihnutí sa združujú v Slovenskom zväze sclerosis multiplex so sídlom v Trnave, ktorý zastrešuje jednotlivé kluby z rôznych miest a obcí.

Prvý Klub SM vznikol v Bratislave v roku 1984. Založili ho Ing. Anita Baranovičová a Ing. Jozef Kmeť, ktorí sú taktiež postihnutí touto chorobou. V súčasnosti má klub 58 členov, ktorí sa pravidelne stretávajú na Ambroseho ulici v Nadácii HELP. Významnou aktivitou klubu je organizovanie rekondičných pobytov, rehabilitačných cvičení, spoločenských stretnutí a návštev svojich členov v nemocniciach. Klub SM vydáva vlastný časopis Nádej.

Názov podujatia Krok je symbolický. Postihnutí chorobou SM ho chápu ako krok smerujúci k zdravým spoluobčanom. Ich cieľom je zjednotiť postihnutých a vliať im nádej na plnohodnotný spôsob života. Absolvovaním chôdze pomocou barlí či invalidného vozíka chcú demonštrovať svoje odhodlanie bojovať s touto ťažkou chorobou. Touto akciou chcú zároveň podnietiť zdravých spoluobčanov k otvorenému dialógu a kontaktu s ľuďmi, ktorých postihol neľahký osud ochorenia na sklerózu multiplex.

Tradíciu stretávania SM-károv a ich priaznivcov založili pred rokom na stretnutí v Sade Janka Kráľa.

(brn)

Páčil sa vám článok?