Kto znečisťuje Horský park odpadkami?

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Minulý rok začiatkom leta sa mi naskytla jedinečná možnosť brigádne si privyrobiť, a zároveň mať dobrý pocit z prospešnej činnosti. Nebude to možno znieť poeticky, keď poviem, že ide vlastne o zbieranie smetí v areáli Horského parku, ale pri takej dôkladnej trojhodinovej obchádzke človeka prepadne množstvo zaujímavých myšlienok.

Keď som prvýkrát v „Horskáči“ zbieral odpadky, snažil som sa vypátrať charakter ľudí, ktorí špinia najviac. Už dopredu vás upozorňujem, že psie výkaly nerátam a chcel by som pochváliť veľmi svedomité mamičky, ktoré pokakané plienočky svojich ratolestí poctivo vyhadzujú do košov.

Víťazi v produkcii odpadu sú podľa mojich pozorovaní fajčiari a tí, čo chcú s týmto svojím neduhom skoncovať. Najviac smetí totiž bolo z celofánových obalov od cigariet, špakov, prázdnych škatuliek, a z mentolových cukríkov. Kvôli množstvu dosmrkaných papierových vreckoviek pohádzaných po zemi, som bol nútený zaradiť sem i alergikov. Množstvo pivových vrchnákov a sklenených fľašiek ma nepresvedčilo o uvedomelosti alkoholikov.

Fajčiari marihuany sa prezradili množstvom zanechaných PET fliaš, ktoré im slúžia ako akési médium na prenos vytúženého marihuanového dymu. Raritou tu nie sú ani súložiace dvojice, ktoré sa nehanbia po sebe zanechať svoj vkusne zabalený genetický materiál.

Aby to nevyzeralo, že park navštevujú len samí nerestníci, poviem vám aj o tvoroch zdanlivo najnevinnejších, o deťoch. Obaly od rôznych sladkostí tu totiž nezanechávajú len ich dospelé vzory. Množstvo smetí sem zaveje aj od priľahlého internátu, takže vysokoškolskí študenti chrúmajúci chipsy, oriešky a sucháre mi budú darmo vykladať že tvoria elitu národa a majú najvyššie vzdelanie.

Tenisovými a futbalovými loptičkami, prípadne zlomenými tenisovými raketami a deravými kopačkami sa nezaprú ani športovci. Deti, študenti, alergici, športovci, cukríkari, napolitánkari, ale i miláčkari a termixáci, nanukári, lízatkári, igelitkári, jogurťáci, alkoholici, fajčiari a iní nerestníci, no keď si to tak spočítam, vychádza mi z toho, že najviac smetí tu produkujú ľudia.

Prišla však predvolebná kampaň a situácia v parku sa zmenila. Z neba prileteli letáčiky s Aničkou a číslom 23. Prešli dva mesiace, už bolo po voľbách a situácia v parku sa nezmenila. Našťastie, s posledným jesenným lístím opadali zo stromov aj posledné letáky.

Mnoho vetra presvišťalo parkom, napadol sneh, roztopil sa a ja som sa opäť dostal k brigáde. Namiesto troch hodín a dvoch vriec som zbieral päť hodín a naplnil päť preplnených vriec odpadu. Okrem klasických smetí som ponachádzal plastové kochlíky, epedy, rozbité boby, bližšie neidentifikovateľné plastové hmoty a mnoho iného.

Lukáš Zorád, Bratislava
LIST ČITATEĽA

Páčil sa vám článok?