Na Spojnej ulici vyrúbali choré stromy

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Mestská časť Staré Mesto nechala vyrúbať 22 stromov na Spojnej ulici. O výrube rozhodol starosta Peter Čiernik na základe odborného fytopatologického posudku, podľa ktorého boli stromy napadnuté zhubným, vysoko infekčným ochorením tzv. rýchlou grafiózou.

Je to hubové ochorenie, ktoré spôsobuje odumieranie drevín. Pre ľudí toto ochorenie nie je nebezpečné. Aby sa ochorenie stromov nešírilo na zdravé stromy, bolo podľa staromestskej samosprávy nevyhnutné urobiť tento radikálny krok.

S výrubom stromov na Spojnej ulici súhlasili aj bratislavskí ochranári, ktorí priznávajú, že väčšina stromoradí v Starom Meste a v ostatných častiach Bratislavy sú vo veľmi zlom stave. Príčinou je nekvalitné ošetrovanie stromov. Mestská zeleň si totiž vyžaduje sústavnú starostlivosť a mesto nemá na údržbu stromov dosť peňazí. Ktoré ďalšie stromy sú napadnuté rýchlou grafiózou a bude ich potrebné vyrúbať, zatiaľ nie je známe.

Podľa odborníkov patria medzi najčastejšie príčiny úhynu stromov v mestských stromoradiach choroby so stracheomykóznymi príznakmi. Takým prípadom bolo aj stromoradie na Spojnej ulici. Trachemykózy vyvolávajú mikroskopické huby, ktoré upchávajú cievy stromov, čo vedie k vädnutiu a neskôr k úhynu stromu. Aby sa nákaza nešírila, treba sa o stromy starať - treba ich zalievať, okopávať, zabrániť poškodzovaniu stromov vytváraním rán na kmeni, odstraňovať suché a odumierajúce vetvy.

Výrub stromov na Spojnej ulici vyvolal údiv a pobúrenie Bratislavčanov. Verejnosť totiž nebola o výrube včas informovaná, preto sa okamžite začali šíriť fámy a podozrenia. V tak citlivých otázkach, ako je likvidácia stromov v uliciach mesta, by preto predstavitelia samosprávy mali postupovať otvorenejšie a občanov o podobných zámeroch informovať s dostatočným časovým predstihom.

Ako uviedli predstavitelia mestskej časti Staré Mesto, stromoradie na Spojnej ulici bude obnovené, s výsadbou nových stromov sa už začalo.

Slavo Polanský

Takto skončilo chorobou napadnuté stromoradie na Spojnej ulici.
FOTO - Vladimír Mišuaer

Páčil sa vám článok?