Radíme: Takto doma bezpečne uskladníte potraviny

12.7.2022

Zdroj: TASR - Dano Veselský

Páčil sa vám článok?

Aj uskladnenie potravín je malá veda. Ak to neovládate, prinajmenšom sa vám pokazia, no môže sa stať, že sa omylom aj priotrávite. Ponúkame tipy, ako niektoré potraviny doma skladovať.

Chladnička nie je pre všetky potraviny prospešná a tie, pre ktoré je, musia v nej mať špeciálne miesto. Na najvyššej poličke a dvierkach je vždy teplota najvyššia. Ukkladajte naň jedlá určené na priamu konzumáciu (dezerty alebo uvarené jedlo) Stredná polička je určená na mliečne výrobky, spodná je ideálna pre mäso. Spodné kryté zásuvky sú dobré pre ovocie a zeleninu.

Výrobky z mäsa by nemali prichádzať do kontaktu s inými potravinami. Najdlhšie by v chladničke malo byť tri dni a dobre uzavreté. V chlade ho udržujte až do procesu samotnej tepelnej úpravy. Z dôvodu množenia baktérií by sa malo rozmrazovať postupne, v chladničke, nie pri izbovej teplote. Teplú vodu na rozmrazovanie určite nepoužívajte, mohlo by sa vám mäso rýchlo pokaziť. 

Vajíčka sa neumývajú - narušila by sa ich ochranná vrstva, čím by sa zvýšila náchylnosť voči mikroorganizmom. Dobré je ich nechať v kartóne a nevyberať do dvierok. Ak ste varili niečo hubové - zohrievajte ho len raz. 

Mrazničková zásada znie – rozmrazené opäť nezmrazujte. Všetko si radšej naporcujte, podľa toho, koľko toho budete pri ďalšom varení potrebovať. Nezabudnite si pred zamrazením napísať, čo idete mraziť. 

Citróny - exotické ovocie do chladničky nedávame

Banány - uchovávajte na chladnom tmavom mieste, nie v chladničke

Avokádo - ak je ešte tvrdšie a nezrelé, nechajte ho v izbovej teplote, ak je už mäkké, no nemáte naň chuť, pokojne môže pár dní zostať v chladničke

Uhorky - zeleninu a ovocie s vysokým podielom vody určite do chladničky nevkladajte. Konkrétne uhorky v nej strácajú arómu a chuť, rýchlo zmäknú a skysnú

Cibuľa - do chladničky ani náhodou. Rýchlo zmäkne a splesnivie. Ideálne pre cibuľu je tmavé, suché miesto 

Zemiaky - rovnako ako cibuľa, suché chladné miesto. Ideál je o pár stupňov menej, ako izbová teplota

Cesnak - jemu lahodí suché tmavé miesto v nejakej nádobe, ktorú nezatvoríte

Paradajky - im stačí izbová teplota (ak nemáte doma príliš teplo)

Med - medu robí dobre izbová teplota

Chlieb - do chladničky neodporúčame. Skôr je stavaný na chlebník,  v ňom by mal vydržať aj dni

Olivový olej - v chladničke zmení konzistenciu na maslovú čiže jeho skôr v tmavej fľaši niekde v špajzi

​(ivk)

 

Páčil sa vám článok?