Radíme: Takto doma bezpečne uskladníte potraviny
Zdroj: TASR - Dano Veselský
Aj uskladnenie potravín je malá veda. Ak to neovládate, prinajmenšom sa vám pokazia, no môže sa stať, že sa omylom aj priotrávite. Ponúkame tipy, ako niektoré potraviny doma skladovať.
Chladnička nie je pre všetky potraviny prospešná a tie, pre ktoré je, musia v nej mať špeciálne miesto. Na najvyššej poličke a dvierkach je vždy teplota najvyššia. Ukkladajte naň jedlá určené na priamu konzumáciu (dezerty alebo uvarené jedlo) Stredná polička je určená na mliečne výrobky, spodná je ideálna pre mäso. Spodné kryté zásuvky sú dobré pre ovocie a zeleninu.
Výrobky z mäsa by nemali prichádzať do kontaktu s inými potravinami. Najdlhšie by v chladničke malo byť tri dni a dobre uzavreté. V chlade ho udržujte až do procesu samotnej tepelnej úpravy. Z dôvodu množenia baktérií by sa malo rozmrazovať postupne, v chladničke, nie pri izbovej teplote. Teplú vodu na rozmrazovanie určite nepoužívajte, mohlo by sa vám mäso rýchlo pokaziť.
Vajíčka sa neumývajú - narušila by sa ich ochranná vrstva, čím by sa zvýšila náchylnosť voči mikroorganizmom. Dobré je ich nechať v kartóne a nevyberať do dvierok. Ak ste varili niečo hubové - zohrievajte ho len raz.
Mrazničková zásada znie – rozmrazené opäť nezmrazujte. Všetko si radšej naporcujte, podľa toho, koľko toho budete pri ďalšom varení potrebovať. Nezabudnite si pred zamrazením napísať, čo idete mraziť.
Citróny - exotické ovocie do chladničky nedávame
Banány - uchovávajte na chladnom tmavom mieste, nie v chladničke
Avokádo - ak je ešte tvrdšie a nezrelé, nechajte ho v izbovej teplote, ak je už mäkké, no nemáte naň chuť, pokojne môže pár dní zostať v chladničke
Uhorky - zeleninu a ovocie s vysokým podielom vody určite do chladničky nevkladajte. Konkrétne uhorky v nej strácajú arómu a chuť, rýchlo zmäknú a skysnú
Cibuľa - do chladničky ani náhodou. Rýchlo zmäkne a splesnivie. Ideálne pre cibuľu je tmavé, suché miesto
Zemiaky - rovnako ako cibuľa, suché chladné miesto. Ideál je o pár stupňov menej, ako izbová teplota
Cesnak - jemu lahodí suché tmavé miesto v nejakej nádobe, ktorú nezatvoríte
Paradajky - im stačí izbová teplota (ak nemáte doma príliš teplo)
Med - medu robí dobre izbová teplota
Chlieb - do chladničky neodporúčame. Skôr je stavaný na chlebník, v ňom by mal vydržať aj dni
Olivový olej - v chladničke zmení konzistenciu na maslovú čiže jeho skôr v tmavej fľaši niekde v špajzi
Ružinov láka nadšencov kultúry. Na festivale Symfónia umenia vystúpia José Cura a Slovenská filharmónia
Tenorista José Cura a Slovenská filharmónia (SF) sa predstavia na 2. ročníku multižánrového festivalu Symfónia umenia. Festival, ktorý prináša mestská časť Bratislava-Ružinov, sa tak stáva medzinárodným. Uskutoční sa od 1. do 11. septembra. "Ponúkne okrem veľkých produkcií aj umenie z krajín Vyšehradskej štvorky," avizujú organizátori.
(ivk)