Psychický problém dieťaťa signalizujú viaceré všeobecné prejavy

12.6.2022
Škôlka

Zdroj: MÚ Dúbravka

Páčil sa vám článok?

Psychický problém dieťaťa signalizujú viaceré všeobecné prejavy. Ak rodičia niektoré z nich spozorujú, mali by sa obrátiť na detského psychiatria, psychológa, alebo na centrá pedagogicko-psychologického poradenstva. Na sociálnej sieti na to upozornila Liga za duševné zdravie.

Rodičia by podľa nej mali spozornieť napríklad vtedy, keď dieťa nerešpektuje ich alebo učiteľov, prípadne vynecháva školskú dochádzku, alebo sa správa agresívne. Signálmi psychického problému u dieťaťa môžu byť tiež časté výbuchy hnevu, zneužívanie drog a alkoholu, strata záujmu o priateľov, či dlhšie trávenie času osamote.

Liga upozornila na to, že medzi prejavy patria narušenie spánku, opakované desivé sny, počutie hlasov alebo videnie vecí, ktoré neexistujú. Rodičom tiež odporučila pomoc vyhľadať v prípade, ak má ich dieťa výrazný strach z priberania na váhe.
Na odborníka sa treba obrátiť, ak dieťa trpí nadmernými úzkosťami, alebo má dlhodobo zlú náladu, ktorú sprevádza nechutenstvo či myšlienky na smrť. Taktiež aj v prípade slabej schopnosti sústrediť sa, či neúspechu v škole aj napriek veľkej snahe dieťaťa.

(TASR)

Páčil sa vám článok?