Počas Dňa otvorených dverí bude možné darovať krv či obzrieť si pracoviská

darovanie krvi

Zdroj: MČ Petržalka

Páčil sa vám článok?

Obzrieť si pracoviská Národnej transfúznej služby (NTS) SR či darovať krv budú môcť ľudia v rámci Dňa otvorených dverí. NTS ho organizuje 14. júna pri príležitosti Svetového dňa darcov krvi. Odberné pracoviská budú darcom aj verejnosti prístupné od 7.00 do 17.00 h. Informovala o tom hovorkyňa Martina Frigová.

"Darovanie krvi je činom solidarity. Pridaj sa a zachraňuj životy," vyzýva NTS. Tohtoročné motto upozorňuje na dôležitosť dobrovoľných darcov krvi pri záchrane ľudských životov, šírení solidarity a vzájomnej spolupatričnosti. Kampaň zdôrazňuje nevyhnutnosť vyjadrenia vďaky darcom a vytvárania širšieho povedomia verejnosti o potrebe darcovstva. Vyzdvihuje tiež potrebu kontinuálneho darcovstva pre udržiavanie dostatočných zásob. "Aby každý, kto bude potrebovať transfúziu, mal včas k dispozícii bezpečnú krv," ozrejmila NTS.

Osobitnou výzvou pre jednotlivé krajiny vo svete je tento rok šírenie príbehov ľudí, ktorým darcovstvo krvi zachránilo život. "Ako spôsob motivácie k pravidelnému darcovstvu krvi a zároveň nabádanie zdravých ľudí, ktorí nikdy krv nedarovali, aby s tým začali," vysvetlila NTS.

Ľudia môžu navštíviť odberné pracoviská v Bratislave na Kramároch a v Ružinove, Banskej Bystrici, Košiciach, Nitre, Martine, Nových Zámkoch, Poprade, Prešove, Trenčíne, Trnave a Žiline. Okrem toho budú môcť v tento deň ľudia darovať krv aj v priestoroch Prezidentského paláca v rámci v poradí už tretieho ročníka Prezidentskej kvapky krvi. Urobiť tak môžu od 8.00 do 13.00 h. NTS pripomína, že vo všetkých odberových centrách naďalej platia protiepidemiologické opatrenia v súvislosti s novým koronavírusom. "Každý, kto bude chcieť v tento deň darovať krv, sa musí objednať na presný čas na telefónnych číslach uvedených na našej webovej stránke www.ntssr.sk," ozrejmila NTS.

(TASR)

Páčil sa vám článok?