Peľová sezóna brezy sa skončila, v ovzduší pribúda peľ bylín

Peľ - laborantka Katarína Gregušová pri sledovaní situácie

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Peľová sezóna brezy sa skončila a v ovzduší postupne pribúda peľ bylín. Informovala o tom Janka Lafférsová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

V súčasnosti je podľa nej peľová sezóna tráv z čeľade lipnicovitých, ktoré budú najsilnejším a najvýznamnejším alergénom najbližších týždňov. "Peľ ihličnanov dosiahne nanajvýš stredné denné hladiny a má klesajúcu tendenciu na celom území Slovenska," spomenula. Pripomenula, že dreviny s vysokou produkciou peľu pomaly dokvitajú a v ovzduší pribúda peľ najmä skorocelu a pŕhľavovitých rastlín. Uviedla tiež, že množstvo peľu v ovzduší bude lokálne ovplyvňovať najmä zrážková činnosť.

Lafférsová zdôraznila, že v uplynulom týždni dominoval v ovzduší na území Slovenska peľ tráv z čeľade lipnicovitých. "Peľ brezy dosahoval už len nízke denné koncentrácie," poznamenala s tým, že poklesli denné koncentrácie peľu všetkých drevín. Najvyššie denné koncentrácie peľu tráv z čeľade lipnicovitých zachytili monitorovacie stanice v Banskej Bystrici, v Bratislave, v Žiline a v Nitre.  

Spúšťačom astmy môže byť peľ či cigaretový dym, dôležitá je aj kvalita ovzdušia

Spúšťačom astmy môže byť peľ alebo cigaretový dym, významným faktorom je tiež kvalita ovzdušia. Pri príležitosti utorkového Svetového dňa astmy to pripomína Slovenská asociácia alergologických a astmatických pacientov (SAAAP) a hovorkyňa Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Alžbeta Sivá. Podľa posledných údajov NCZI z roku 2020 žije na Slovensku viac ako 94.000 astmatikov.

"Okrem uvedených druhov sa v ovzduší vyskytoval peľ pagaštanu, gaštanu, agátu, bazy, lipy, pajaseňa, skorocelu, štiavu, mrkvovitých a pŕhľavovitých," ukončila.

(TASR)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie