Zimná údržba komunikácií sa už začala

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Obdobie zimnej údržby komunikácií v meste sa už začalo. Podstatné zmeny oproti minulým rokom nenastávajú, rozsah a spôsob údržby zostáva nezmenený. Náklady nemožno vyčísliť, budú závisieť od toho, koľko bude snehu.

Mestu pribudne údržba asi 120-tisíc štvorcových metrov chodníkov, pri ktorých doteraz bolo sporné, či sa má o ne starať. Údržbu bude zabezpečovať sedem dodávateľských firiem. V trvalej alebo čiastočnej pohotovosti bude spolu 96 mechanizmov, okrem iných 40 sypačov s pluhom, osem traktorov s pluhom a rozmetadlom (o štyri viac ako vlani), 14 Avií (o sedem viac ako vlani), nakladače, multikáry a podobne. Popri obsluhe mechanizmov je pripravených 42 pracovníkov na ručné odpratávanie snehu.

Mesto bude zabezpečovať údržbu prieťahov ciest I., II. a III. triedy a miestnych komunikácií I. a II. triedy na území mesta s celkovou dĺžkou vyše 380 kilometrov a plochou viac ako štyri milióny štvorcových metrov. Ako uviedla vedúca oddelenia dopravy a cestného hospodárstva Eva Uhliariková, mesto udržiava aj Starý a Nový most. „Most Lafranconi a Prístavný most, vrátane príjazdovej rampy z Bajkalskej udržiava Slovenská správa ciest, takže v prípade problémov sa treba obrátiť na ňu,“ zdôraznila.

V zimnom období je potrebné zasahovať v priemere 55-krát. Celomestský zásah s posypom, pri ktorom sa použije v priemere 175 ton posypového materiálu, vyjde na asi 900-tisíc korún. Jeden deň trvalej pohotovosti vyjde na asi 625-tisíc, pohotovosť počas 125 dní na vyše 75 miliónov korún.

„V priebehu zimného obdobia chceme vyskúšať na frekventovaných dopravných ťahoch s veľkou plošnou výmerou zimnú údržbu pomocou dvoch sypačov operujúcich v tandeme,“ upozornila E. Uhliariková podľa ktorej je potrebné, aby o tejto novinke vedela aj verejnosť, najmä vodiči. „Ide o ulice Pražská, Brnianska, Trnavská a Rožňavská, uvažujeme aj o Lamačskej ceste. Po skončení zimnej služby túto organizačnú zmenu vyhodnotíme.“

Páčil sa vám článok?