V Starom Meste je hustá sociálna sieť

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Staré Mesto bilancuje realizáciu svojej sociálnej politiky. Ako v jednej z mála obcí poslanci mestskej časti Staré Mesto už v roku 1999 schválili strategický dokument Koncepcia sociálnej politiky na obdobie do roku 2003.

Východiskom pre tento zámer poslancov bola reálna sociálna situácia občanov Starého Mesta. Koncepcia určila prioritné skupiny obyvateľov, na ktoré sa sústredila pozornosť samosprávy pri poskytovaní sociálnej pomoci.

„Sú to najmä mladé začínajúce rodiny vrátane mnohodetných a ohrozených rodín, občania v dôchodkovom veku a občania potrebujúci osobitnú pomoc vrátane bezdomovcov,“ hovorí starosta Starého Mesta Andrej Ďurkovský. Sociálnu pomoc najviac využívajú osamelí rodičia, mladí ľudia, ktorí končia pobyt v detských domovoch, zdravotne postihnutí občania a dôchodcovia. „V zásade sme v Starom Meste dospeli do takého stavu, že sme schopní poskytnúť niektorú z foriem sociálnej pomoci každému človeku, ktorý si chce nechať pomôcť.“

V roku 2000 sa k týmto prioritným skupinám dostala nová štvrtá oblasť - vytváranie verejno-súkromných partnerstiev s neziskovými, cirkevnými a charitatívnymi organizáciami.

V Starom Meste je pomerne hustá miestna sociálna sieť. Mestská časť prevádzkuje Domov pre osamelých rodičov na Smrečianskej ulici, 4 kluby dôchodcov, seniorcentrum na Záhrebskej ulici, systém spoločného stravovania dôchodcov, 3 detské jasle s kapacitou 105 detí, resocializačno-terapeutické zariadenie RETEST pre ľudí liečiacich sa z drogovej závislosti.

V súčasnosti Staré Mesto spolufinancuje rekonštrukciu krízového a kontaktného centra na pomoc ľuďom, ktorí sa dostanú do situácie bezprostredne ohrozujúcej život a zdravie v rodine. Činnosť krízového centra Maják nádeje a jeho napojenie na miestnu sociálnu sieť by sa mala začať na jar 2003.

Výška poskytnutých dotácií a finančných výpomocí občanom a rôznym neziskovým organizáciám dosiahla od roku 1999 sumu 10,6 milióna korún. Činnosť a aktivity organizácií pomáhajúcich starším a zdravotne postihnutým občanom Staré Mesto podporilo sumou vyše 2,4 milióna korún, ľuďom bez domova takmer 1 miliónom korún, obetiam domáceho násilia a rizikovej a ohrozenej populácii 263-tisíc korún. Na kultúrne, vzdelávacie a športové aktivity mladých poslanci Starého Mesta vyčlenili 3,7 milióna korún.

Do konca októbra je možné požiadať o dotáciu na osobnostný rozvoj dieťaťa v rámci projektu Načúvaj srdcom, ktorý financuje mestská časť Staré Mesto prostredníctvom Nadácie Help.

(miv)

Páčil sa vám článok?