Otváracie hodiny chcú predĺžiť

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Hrad Devín - slovanské hradisko sa neustále zveľaďuje a nadobúda vzhľad majestátnej národnej kultúrnej pamiatky. Areál hradu a jeho výstavný priestor ponúka návštevníkovi okrem pôvabnej prechádzky, predovšetkým doklady našej slávnej minulosti.

Správcom hradu Devín je Mestské múzeum v Bratislave, ktoré jeho priestor využíva popri vzdelávacej funkcii aj ako alternatívnu ponuku slúžiacu návštevníkovi na oddych a relaxáciu. Jeho kultúrne dedičstvo sa pretavuje do súčasnosti. Verejnosti ho približujeme výstavnou činnosťou a aktivitami postavenými na hudobných produkciách, šermiarskych a sokoliarskych vystúpeniach doplnených rozprávaním príbehov o hrade.

V poslednom čase vedenie MMB sústreďuje svoje snaženia na zveľaďovanie hradu - exteriéru a interiérov. Iste budú s nami mnohí návštevníci súhlasiť, že za posledné roky sa niekoľkohektárový areál hradu výrazne pozitívne zmenil.

Náklady spojené s prevádzkou, do ktorého patrí aj personálne zabezpečenie, je finančne veľmi náročné. Jedna z príčin stanovených otváracích hodín od 10.00 h do 17.00 h počas pracovných dní a počas víkendov od 10.00 h do 18.00 h úzko súvisí s nedostatkom personálu na hrade. Práca dozorcu je v tomto teréne náročná, a žiaľ ani stanovená maximálna odmena za vykonanú prácu nie je dostatočne lukratívna. Pri tejto príležitosti musíme upozorniť na nízke vstupné 40,- Sk (čo nie je ani 1 EUR), zľavnené 10,-Sk, ktoré sa určite nevyrovná svetovému priemeru. Vzhľadom na domácich návštevníkov však veľmi neradi uvažujeme o zvýšení tejto ceny.

Napriek nepriaznivej situácii je naším cieľom v nadchádzajúcej turistickej sezóne 2003 vyriešiť aj problém rozšírenia otváracích hodín na hrade Devín. Vážne sa ním zaoberáme a veríme, že návštevníkov - domácich i zahraničných - v budúcom roku prekvapíme predĺženými otváracími hodinami. Musíme však poznamenať, že na základe nášho interného prieskumu je najväčší záujem o poskytované služby s predĺženými otváracími hodinami predovšetkým počas víkendov. V pracovné dni po 17.00 h nie je zo strany verejnosti primeraný záujem o návštevu hradu.

Páčil sa vám článok?