Kam s odpadom zo záhrady pri dome?

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Na problém, čo s pokosenou trávou, opadaným lístím, odpíleným konárom a iným odpadom zo záhrad, nás upozornil náš čitateľ Ľubomír Titl zo Starého Mesta. Podnik OLO totiž tento druh odpadu nelikviduje.

OLO z času na čas pristavuje na rôzne miesta kontajnery na zber vybraných materiálov, ako je kov, sklo, papier a podobne. Na letáčiku OLO, ktorý nám Ľ. Titl poslal v prílohe svojho listu, je však výslovne uvedené: „Záhradný odpad (pokosenú trávu, zeminu, konáre) nezbierame.“ Podľa Ľ. Titla obyvateľovi, ktorý sa rozhodne zlikvidovať odpad zo záhrady spálením, pritom hrozí pokuta až do výšky 5000 korún. V Starom Meste prevláda zástavba rodinných domov so záhradami na svahoch pod Slavínom i nad Palisádami, takže pred dilemou, čo s odpadom, stojí nezanedbateľný počet obyvateľov.

Podľa štatútu hlavného mesta mestské časti zabezpečujú okrem iného aj zber, prepravu, zhodnotenie a zneškodnenie odpadu zo zelene - teda aj záhradného odpadu. Logicky sme sa preto obrátili na vedúcu odboru životného prostredia Miestneho úradu Bratislava - Staré Mesto Elenu Peťkovú. „V Starom Meste zabezpečujeme zber objemného odpadu dvakrát ročne tak, že počas dvoch víkendov na jar a na jeseň rozmiestnime veľkokapacitné kontajnery, do ktorých obyvatelia Starého Mesta môžu uložiť objemný odpad, odpad z drobných stavebných úprav, ale aj zo zelene,“ uviedla. „Každoročne rozmiestňujeme desať až jedenásť kontajnerov počas dvoch víkendov na jar a na jeseň, pričom zohľadňujeme jednak požiadavky obyvateľov Starého Mesta, jednak technické podmienky týkajúce sa umiestnenia a odvezenia kontajnerov. Z lokalít, v ktorých prevažujú rodinné domy, zatiaľ neprišla na miestny úrad požiadavka, aby sme tam pristavili kontajner na odpad zo zelene, predpokladám, že aj preto, lebo niektorí obyvatelia záhradný odpad kompostujú a ďalej využívajú.“

Ako dodala E. Peťková, miestny úrad je pri rozmiestňovaní kontajnerov limitovaný aj objemom finančných prostriedkov, ktoré môže na tento účel uvoľniť. Podľa jej slov je podnet v podobe listu nášho čitateľa vôbec prvým tohto druhu. „Ak bude takýchto podnetov viac, budeme sa nimi zaoberať,“ uviedla. Pripomenula tiež, že ak mestská časť niekde pristaví kontajner na odpad zo zelene, bude potrebné zabezpečiť, aby doňho nedisciplinovaní občania nehádzali aj iný druh odpadu.

Páčil sa vám článok?