Radíme: Zväčšenie lymfatických uzlín po očkovaní proti COVID-19 je normálne

Vakcína

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

Zväčšenie lymfatických uzlín po očkovaní proti novému koronavírusu je normálne a bežné. Rovnaká reakcia vzniká aj po očkovaní inými látkami. Na sociálnej sieti to uviedol Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL)

Očkovanie predstavuje imunitnú reakciu, počas ktorej sa lymfatické uzliny správajú obdobne a môžu sa zväčšiť. Obzvlášť tie, ktoré sa nachádzajú v blízkosti podania očkovacej látky, teda v podpazuší. "Je to normálna reakcia, ktorá vzniká aj po očkovaní inými látkami, nie len vakcínami na prevenciu ochorenia COVID-19," spresnil ŠÚKL.

Pripomína, že lymfatické uzliny sú dôležitou súčasťou imunitného systému. Obsahujú biele krvinky – lymfocyty, ktoré sa zúčastňujú obranných reakcií tela voči baktériám či vírusom. "Počas takejto reakcie sa môžu zväčšiť," opísal ŠÚKL.

V prípade, že sa uzliny zväčšia po očkovaní, zdurenie alebo zväčšenie časom ustúpi samovoľne. Ústup môže trvať aj niekoľko dní. "V prípade, že zdurenie alebo zväčšenie pretrvávajú, odporúčame poradiť sa s ošetrujúcim lekárom," dodal ŠÚKL. 

(TASR) 

Páčil sa vám článok?