Skončil sa ďalší úspešný ročník projektu Zelené mesto

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Začiatkom augusta sa skončil štvrtý ročník environmentálneho projektu ZELENÉ MESTO, ktorý v centre Bratislavy aj tento rok zorganizovali mestská časť Bratislava - Staré Mesto a spoločnosť Philip Morris Slovakia.

Kým v predchádzajúcich troch ročníkoch sa na revitalizácii zelene v Starom Meste podieľali výlučne študenti, počas tohto ročníka realizátori projektu umožnili aktívne sa zapojiť do úprav staromestskej zelene aj obyvateľom Starého Mesta. Odborné konzultácie a sadbový materiál im poskytli zdarma. Staromešťania doručili 62 žiadostí a návrhov na revitalizáciu svojho najbližšieho okolia. Z nich bolo do projektu zapracovalo 47, ktoré boli v súlade s poslaním projektu.

Počas 4 týždňov trvania projektu (13. júla - 4. augusta) dokázalo 294 Staromešťanov, 5 študentov a 5 odborných konzultantov zrevitalizovať zeleň v 53 lokalitách Starého Mesta. Vysadili 4713 sadeníc (z toho 30 vzrastlých stromov), vysadili živý plot v súhrnnej dĺžke vyše 800 m, trávnikmi zazelenili takmer 600 m2 plôch, umiestnili 48 kusov kamenných a umelohmotných nádob na zeleň, navozili 31 680 litrov substrátu a 27 700 litrov mulčovacej kôry, odstránili spolu 36 m3 odpadu.

Starosta mestskej časti Bratislava - Staré Mesta Andrej Ďurkovský je spokojný s výsledkami tohtoročného projektu Zelené mesto. „Výsledok tohtoročného projektu prekonal naše očakávania. Som hrdý na Staromešťanov a na spôsob, akým reagovali na našu výzvu. Potvrdili tým, že princípy dobrovoľníctva a svojpomoci sú v Bratislave naďalej aktuálne a môžeme sa na ne spoľahnúť. Priaznivý ohlas spoluobčanov je pre mňa zároveň zárukou, že starostlivosť o svoje najbližšie životné prostredie nebola len prejavom jednodňovej kampane, ale dlhodobého záujmu o skrášlenie si okolia, v ktorom žijeme,“ povedal staromestský starosta a kandidát na primátora Bratislavy Andrej Ďurkovský.

Spokojný je aj partner mestskej časti Staré Mesto - spoločnosť Philip Morris Slovakia. „Sme spokojní s dosiahnutými výsledkami. Teší nás, že práve naša spoločnosť sa mohla podieľať na takomto skvelom komunitnom projekte. Podarilo sa nám ďalej posilniť tradíciu, ktorú sme založili pred štyrmi rokmi. Mimoriadne si ceníme pozitívny dosah na vzťah obyvateľov k svojmu prostrediu. Vyzývame aj iných sponzorov, aby sa v budúcom roku pripojili k našej iniciatíve,“ povedal Miroslav Sedlák, manažér pre vonkajšie vzťahy Philip Morris Slovakia.

Páčil sa vám článok?