Minulý rok zdravotní klauni zrealizovali 2124 klauniád - mnohé však online či pred nemocnicami...

17.1.2022

Zdroj: FB Clowndoctors Červený nos

Páčil sa vám článok?

Návštevy nemocničných oddelení a seniorských zariadení nahradili zdravotní klauni pre pandémiu klaunovaním cez videohovory či pred nemocnicami. Z celkového počtu sa online formou v minulom roku uskutočnilo 254 klauniád. Informovala o tom hovorkyňa občianskeho združenia Červený nos Clowndoctors Martina Dobšinská Novomestská.

Zdravotní klauni na izbách detských oddelení či v čakárňach odborných ambulantných lekárov absolvovali minulý rok 1270 návštev. Z nich bolo 167 online formou. V rámci programu N.O.S. odprevádzali deti na operácie počas 132 dopoludní vo všetkých troch detských nemocniciach - v Národnom ústave detských chorôb Bratislava, v Detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou Banská Bystrica a v Detskej fakultnej nemocnici Košice. Náladu pacientov pri vstupe do nemocníc zlepšovali zdravotní klauni 97-krát. „Na Deň sestier sme vítali do rannej služby dokonca i personál nemocníc, ktorý je pandémiou veľmi zasiahnutý a vyčerpaný," spresnil umelecký riaditeľ Červeného nosa Pavel Mihaľák.

Celotýždňový program Cirkus Paciento pripravili zdravotní klauni prvýkrát v online priestore, a to dvakrát – pre deti v Psychiatrickej nemocnici v Kremnici a v Psychiatrickej klinike Univerzitnej nemocnice Martin. „S programom Prezuvky máme navštívili zdravotní klauni domácnosti s ťažko chorými deťmi v dlhodobej intenzívnej domácej starostlivosti 17-krát osobne a 51-krát virtuálne," priblížila Dobšinská Novomestská. Za seniormi zavítali 152-krát, pritom 116-krát naživo a 36-krát online. Zdravotní klauni minulý rok pomáhali aj vo vakcinačných centrách, uskutočnili 351 klauniád. „Aktuálne pociťujeme veľký záujem o prítomnosť klaunov počas očkovania detí proti ochoreniu COVID-19," opísal Mihaľák.

Pandémia skomplikovala i viackolový výberový workshop, preto bol konkurz na nových klaunov z roku 2020 ukončený až v roku 2021, keď do ich tímu pribudli štyria noví členovia. Minulý rok priniesol aj zmenu vo vedení združenia. Zuzanu Ambro, ktorá odišla na materskú dovolenku, vymenil na poste výkonného riaditeľa Milan Šagát. Ani v roku 2021 združenie výrazne nepocítilo dosah pandémie na prijaté dary od svojich darcov. V roku 2021 tvorili príjmy od individuálnych darcov najväčšiu časť (77 percent) celkových príjmov združenia.

(TASR)

Páčil sa vám článok?