Chcú zastavať jediné okno do obývačky

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Na Podjavorinskej ulici vo dvore nadstavujú staršie domy a budujú tu štyri mezonetové byty, z ktorých jeden má patriť premiérovi Mikulášovi Dzurindovi. Strecha novej nadstavby úplne zakrýva okno jedného z už existujúcich bytov.

„Strechu stavajú v úplnej blízkosti jediného okna v obývačke jednoizbového bytu, takže celkom zakryje výhľad,“ uviedla majiteľka bytu M. S. (jej plné meno máme v redakcii). Byt na treťom poschodí v obytnom dome na Podjavorinskej ulici číslo 7B sme navštívili aj osobne a na vlastné oči sme sa presvedčili, že práve budovaný krov strechy novostavby na Podjavorinskej 7A je skutočne doslova niekoľko centimetrov od okna bytu M. S. Nielenže prišla o výhľad na zeleň v priľahlej Slubekovej záhrade, ale po dokončení strechy novostavby hrozí, že v obývačke bytu patriaceho M. S. ostane prakticky úplná tma. Užívať by sa dala iba za ťažko predstaviteľného predpokladu, že by sa v nej stále svietilo. Samozrejme, ide o zásah, ktorý výrazne znehodnocuje celý byt a prudko znižuje jeho hodnotu. Ťažko posúdiť, či ide o chybu v projekte novostavby alebo o zámerné ignoranstvo staviteľa - konateľ firmy Hanza Slovakia, ktorá byty stavia, však zatiaľ podľa M. S. neprejavil snahu situáciu riešiť.

„Stavebné povolenie na nadstavbu vydal Okresný úrad Bratislava I aj na základe svetlotechnického posudku, ktorý je vraj v poriadku. Ako môže byť posudok v poriadku, keď strechu nadstavby nalepili na vedľajší dom a zakryli ňou výhľad?“ pýta sa M. S., ktorá už podnikla prvé právne kroky smerujúce k zastaveniu stavby. Stanovisko Okresného úradu Bratislava I k tomuto kurióznemu prípadu sa nám do uzávierky tohto vydania našich novín nepodarilo získať.

Páčil sa vám článok?