Boj o parčík na Belopotockého pokračuje

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Už niekoľko rokov sa vlečie kauza okolo parčíka na Belopotockého ulici, ktorému hrozí likvidácia. Zámer zlikvidovať ho a uvoľnenú plochu zastavať vyvoláva ostré protesty.

Park situovaný medzi obrátenou pyramídou Slovenského rozhlasu a budovou Československej obchodnej banky vysadili v roku 1921 a je jednou z posledných zelených plôch v okolí. Máme dokumenty, z ktorých vyplýva, že pri predajoch pozemku, na ktorom stojí, sa vyskytli podozrivé okolnosti. Kedysi patril pod správu federálneho ministerstva obrany, presnejšie Krajskej vojenskej ubytovacej správe. Po dostavbe budovy rozhlasu prešiel za nejasných okolností do vlastníctva rozhlasu, po rôznych právnych ťahaniciach ho v roku 1991 Krajská vojenská ubytovacia správa získala späť, aby ho obratom ruky a za smiešnych 10 329 Kčs predala bratislavskej eseročke INTERAX. Tá ho v roku 1992 predala firme s rovnakým názvom, ale so sídlom v Brne, za 50 000 Kčs. Mimochodom, konateľmi oboch firiem boli tí istí ľudia. Brniansky INTERAX predal v roku 1996 za vyše 12 miliónov korún firme AXE FIN. Tá sa začala angažovať v zámere vybudovať tu podzemné garáže s 250 miestami a športové centrum, prípadne polyfunkčný objekt.

Podozrivými okolnosťami spojenými s predajom štátneho pozemku krajskou vojenskou ubytovacou správou sa v uplynulých rokoch zaoberala prokuratúra i inšpekcia ministerstva obrany, ale vyšetrovanie sa zastavilo. Proti zámerom firmy AXE FIN sa zdvihli protesty a pred niekoľkými rokmi vznikla Občianska iniciatíva za zachovanie životného prostredia, ktorá bojuje za záchranu parčíka. Keď jej členovia v roku 1997 adresovali svoju petíciu vtedajšiemu primátorovi Petrovi Kresánkovi, dostali odpoveď, že podľa územného plánu je pozemok určený na účely občianskej vybavenosti a uvažuje sa s jeho zástavbou. P. Kresánek sa k odpovedi neprihlásil a vysvitlo, že podpis na akoby jeho odpovedi sa veľmi podobá na podpis jeho prvého námestníka, inak aj námestníka súčasného primátora a poslanca parlamentu.

„Zamýšľaná výstavba by zvýšila už aj tak neúnosné dopravné zaťaženie v tejto lokalite,

Páčil sa vám článok?