Zo strany Kolárskej ulice onedlho otvoria nové pavilóny Nemocnice Milosrdní bratia

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Už o niekoľko dní, 25. júna, slávnostne otvoria a posvätia dva nové pavilóny a časť barokového historického objektu Nemocnice s poliklinikou Milosrdní bratia na Námestí SNP.

„Rekonštrukcia zahŕňa komplex budov na námestí SNP od Kostola Milosrdných bratov nadol smerom k Treskoňovej ulici a budovy pozdĺž Treskoňovej ulice a Kolárskej ulice,“ uviedol riaditeľ nemocnice Peter Križan. „Do rekonštrukcie nie je zahrnutá klasicistická budova na rohu Námestia SNP a Treskoňovej (na rohu je od roku 2000 umiestnená nová Lekáreň Milosrdní bratia). Posvätenie a slávnostné otvorenie, ktoré sa uskutoční 25. júna, sa týka prvej etapy, do ktorej sú zahrnuté oba nové pavilóny a časť historického barokového objektu.“

Investorom celej rekonštrukcie je Hospitálska rehoľa sv. Jána z Boha - Milosrdní bratia, ktorá poskytuje zdravotnícke a sociálne služby už skoro 500 rokov. V Bratislave je rehoľa prítomná od polovice 17. storočia, tento rok oslavuje 330. výročie otvorenia Nemocnice Milosrdných bratov v Bratislave na terajšom Námestí SNP. Počnúc 1. januárom 1995, na základe povolenia Ministerstva zdravotníctva SR, obnovila Nemocnica s poliklinikou Milosrdní bratia, spol. s r. o., svoju činnosť v priamej zriaďovateľskej pôsobnosti rehole ako vôbec prvá neštátna nemocnica na Slovensku po roku 1989.

Rekonštrukcia stavebnej časti trvá od roku 1997 v niekoľkých etapách. Prvou bolo otvorenie Lekárne Milosrdných bratov v nových priestoroch na Námestí SNP. Nasledovalo presťahovanie časti prevádzky nemocnice do účelových priestorov zrekonštruovanej nemocnice v Prievoze na Krásnej ulici. Objekt rehoľa využíva vďaka dlhodobej spolupráci s Kongregáciou sestier sv. Františka z Assisi, ktorá je jeho vlastníčkou. Po uvoľnení a postupnej asanácii budov a dvorov na rohu Kolárskej a Treskoňovej ulice sa v decembri roku 2000 začala rekonštrukcia a dostavba. Po odovzdaní prvej etapy rekonštrukcie a dostavby budú práce pokračovať kompletnou rekonštrukciou a reštaurovaním barokového objektu na Námestí SNP, s predpokladaným termínom dokončenia v máji 2003. Prevádzka bude po rekonštrukcii umiestnená v troch navzájom stavebne a funkčne spojených pavilónoch. Projekt rekonštrukcie počíta s možnosťou plne zaťažiť jednotlivé prevádzky typicky pre malú polyfunkčnú nemocnicu s poliklinikou. Stojí za zmienku, že náklady len do ukončenia prvej etapy predstavovali 276 miliónov korún, pričom šlo o súkromné zdroje reholy, bez štátneho príspevku.

Páčil sa vám článok?