V centre mesta pribudli koše s vrecúškami

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Staré Mesto je ďalšou mestskou časťou Bratislavy, v ktorej uviedli do praxe špeciálne odpadkové koše na psie exkrementy. Prvých 16 košov sa objavilo v týchto dňoch na zrekonštruovanom Hviezdoslavovom námestí.

Doteraz sa v Starom Meste spoliehali viac na čistenie verejných priestranstiev od psích exkrementov pomocou špeciálneho vysávacieho vozidla. V rámci projektu Pes a čistota mesta toto vozidlo odstránilo z verejných priestranstiev Starého Mesta len za deväť mesiacov minulého roku 9500 kg psích exkrementov, čiže 45 kg denne. Žiaľ, v tomto roku už na prevádzku stroja nezostali finančné prostriedky. „Rozhodli sme sa ísť radšej cestou osvety a výchovy spoluobčanov,“ povedala nám zástupkyňa starostu mestskej časti Staré Mesto Bohdana Machajová, sama majiteľka psa. „Teraz už majitelia psov nemôžu povedať, že na upratanie po svojich miláčikoch nemajú podmienky. Po Hviezdoslavovom námestí umiestnime postupne ku chodníkom a k trávnatým plochám v správe mestskej časti ďalšie špeciálne nádoby.“

Odpadkové nádoby sú vybavené špeciálnymi vrecúškami a lopatkami. Ich vyprázdňovanie bude mať na starosti VEPOS, miestny podnik verejnoprospešných služieb. Mimochodom, neupratanie verejného priestranstva po psích exkrementoch sa kvalifikovalo ako porušenie nariadenia o dodržiavaní čistoty na verejnom priestranstve aj doteraz.

V súčasnosti evidujú v Starom Meste celkom 1739 psov, ich reálny počet je však pravdepodobne ešte o čosi vyšší. Z celkového počtu registrovaných psov je 164 oslobodených od poplatkovej povinnosti. Dôchodcovia platia za psa 100 Sk ročne, je ich celkom 898. Za psa so základným výcvikom poslušnosti, ktorý prešiel výcvikom mestského psa v Kynologickom klube pri Ekoiuvente, sa platí ročne 300 Sk. V súčasnosti je v Starom Meste 131 vycvičených psov. Bežná ročná sadzba za ostatných psov je 900 Sk ročne.

Páčil sa vám článok?