Čo bude s ošarpaným domom na čísle 13?

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Zrekonštruované Hviezdoslavovo námestie si už verejnosť môže obzrieť v celej jeho kráse - až na jednu výnimku. Je ňou dom na čísle 13, ktorý na opravu ešte len čaká.

Podľa našich zistení dom na Hviezdoslavovom námestí 13 stavali predkovia súčasných vlastníkov pred vyše 100 rokmi. Prakticky bol vsadený do hradieb mestského opevnenia, ktoré sa zachovalo v pivničných priestoroch. Ľavá časť budovy stojí na základoch obuvníckej bašty, ktorá je v suteréne je aj viditeľná, a na tomto mieste sa opevnenie lomí smerom k Dómu.

Podľa vyjadrenia súčasných vlastníkov im budovu vrátili v rámci reštitúcií v dezolátnom stave - boli tam drevené stropy, ktoré boli prehnité a preborené. Budova bola neobývateľná, ešte za bývalého režimu sa z nej všetci museli vysťahovať. Muselo sa urobiť statické zabezpečenie stropov, ktoré stálo veľké peniaze a vlastníci už nemajú financie na ďalšie opravy. Pred otvorením zrekonštruovaného Hviezdoslavovho námestia sa starosta mestskej časti Staré Mesto Andrej Ďurkovský a architekt Otto Grossmann, ktorý je autorom úprav námestia, obrátili na vlastníkov budovy so žiadosťou, aby objekt aspoň zakryli a postavili k nemu lešenie. Vlastníci sa v spolupráci s pamiatkarmi snažia dostať do prijateľného stavu aspoň fasádu, ďalší postup bude závisieť od objemu financií. Vlastníkom veľmi záleží na tom, aby budova nadobudla pôvodný výzor, preto popri opravách chcú odstrániť drevený vikier, ktorý nie je pôvodný.

Páčil sa vám článok?