Posilnenie imunity: 5 tipov, ktoré vám pomôžu úspešne bojovať proti všetkým vírusom

15.11.2021

Zdroj: fizkes/Shutterstock.com

Páčil sa vám článok?

(pr) Nikto z nás asi v dnešnej neľahkej dobe nechce prechladnúť a ochorieť na virózy či chrípku. Takýmto stavom je vždy lepšie predchádzať, ako s nimi bojovať. Spôsobov, ktoré na tento účel môžeme využiť, je nesmierne veľa. Vždy je však lepšie zvoliť si cestu, ktorá je pre náš organizmus prirodzená a nepredstavuje preň žiadnu veľkú záťaž.

Ktoré kroky majú tú úžasnú silu a schopnosť nás takto chrániť?

Dobrý spánok

Táto známa metóda funguje dodnes a bez toho, aby vo výraznej miere zasiahla vaše pekné dámske peňaženky. A dôvodom je, že na boj s akýmikoľvek vírusmi potrebuje naše telo energiu. A ako inak ju organizmu najlepšie doplníme, ak nie kvalitným spánkom. Tak na to v tomto období myslite.

Ak pravidelne spíte menej ako 7 hodín, riziko prechladnutia sa zvyšuje o 300 %. Dostatočný spánok – aspoň 7 hodín, optimálne 8 hodín – je základným princípom udržania dobrého zdravia. Výskumy ukazujú, že pravidelný nedostatok spánku súvisí nielen s prechladnutím a zdravotnými problémami, ale aj s nadváhou.

Najdôležitejšie vitamíny C a D

Ich prirodzená tvorba je v našom tele obmedzená, preto musíme myslieť na doplnenie dostatočných zásob. Najlepší spôsob, ako užívať vitamín C, je jesť čerstvé ovocie a zeleninu. Tak napríklad konzumáciou 1 kiwi denne získate dennú potrebu vitamínu C. Veľa vitamínu C obsahujú aj pomaranče, čierne ríbezle a paprika.

Vitamín C pomáha posilňovať imunitný systém a môže pomôcť znížiť výskyt prechladnutia a skrátiť trvanie choroby.

Aj vitamín D má významné zdravotné účinky. Už veľmi dlho je o ňom známe, že ovplyvňuje zdravie kostí, no jeho nedostatok sa tiež spája s oslabenou imunitou.

Vitamín D sa prirodzene vytvára v tele vystavením slnečnému žiareniu a reguluje viac ako 2 000 génov vrátane imunitného systému. Žiaľ, v zime je slnka menej, takže jeho produkcia v tomto období klesá.

Nízka hladina vitamínu D potom súvisí s častejším prechladnutím a infekciami dýchacích ciest. Ak si ho preto chcete doplniť, nemusíte cestovať na dovolenku do exotického a celý rok slnkom zaliateho rezortu. Omnoho jednoduchšie je siahnuť po kvalitných tabletkách na imunitu, ktoré sa o jej posilnenie postarajú najlepšie ako vedia.

Zdroj: Tatjana Baibakova/Shutterstock.com

Čerstvý vzduch

V zime sa v interiéri môže hromadiť veľa toxínov a baktérií. Suchý vzduch, ktorý dýchame počas vykurovacej sezóny, spôsobuje, že naše dýchacie cesty sú náchylnejšie na vírusy. Nezabúdajte preto priestory niekoľkokrát denne vetrať.

Ešte lepšie ale urobíte, ak sa vyberiete priamo do prírody alebo na prechádzku na čerstvom vzduchu. Štýlové snehule sa postarajú o vaše pohodlie aj v tých najväčších mrazoch. Nehovoriac o tom, že práve vaše chodidlo musí byť v zime pred chladom najviac chránené. V opačnom prípade bude akýkoľvek boj s vírusmi vopred prehranou udalosťou.

Zdravá strava

Okrem spánku dodáva nášmu telu energiu aj strava. Tá ba myla byť zdravá.

Ideálne sú všetky prírodné potraviny, ktoré, kým sa dostanú na váš tanier, prejdú minimálnym spracovaním. Tieto potraviny vám pomôžu zostať zdravými a prirodzene bojovať proti chorobám. Výberom zdravých potravín dodáte telu všetky živiny, ktoré potrebuje.

Začnite konzumovať viac ovocia, zeleniny, rýb, mäsa, ryže, fazule, nespracovaných orechov a semien. Vyhnite sa rýchlemu občerstveniu a polotovarom a snažte sa variť viac doma.

Menej cukru

Cukor oslabuje váš imunitný systém a pomáha množeniu škodlivých baktérií. Obmedzenie príjmu cukru je obzvlášť dôležité počas obdobia vysokého stresu a vírusov. Ak si to bez neho  neviete predstaviť, namiesto cukru zvoľte prírodné sladidlá ako med alebo stéviu.

A na záver to najdôležitejšie umývajte si pravidelne ruky, pretože mydlo a voda baktérie a vírusy zabíjajú tiež.

​​​​_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?