Radíme: Viete, aké rôzne benefity dostanete pravidelnou konzumáciou extraktu zo šípok?

24.10.2021
šípky

Zdroj: FB/RÚVZ

Páčil sa vám článok?

Pravidelnou konzumáciou extraktu zo šípok je možné znížiť hladinu cholesterolu v krvi, krvný tlak a tiež udržať optimálnu hladinu glukózy. Zber šípok sa odporúča po prvých mrazoch, alebo keď začnú mäknúť. Zo šípok si môžeme okrem čaju  pripraviť aj sirup, olej, masť či džem.

Ruža šípová pochádza z juhozápadnej časti Ázie, no rozšírená je takmer po celom svete a to najmä v Južnej Európe, ale aj v severozápadnej Afrike. Už v starovekom Grécku vedeli o priaznivých vlastnostiach šípok, preto ich nazývali „plody bohov“, starovekí Rimania využívali aj koreň ruže šípovej proti besnote a počas II. svetovej vojny ich zasa Angličania zberali na výrobu sirupu pre ranených a chorých vojakov.

Plody ruže šípovej obsahujú v 100 gramoch: 162 kalórií, 0,3 g tukov, 38 g sacharidov (z toho 2,6 g cukrov), 1,6 g bielkovín a 24 g vlákniny.

Šípky sú veľmi hodnotné pre množstvo vitamínov, minerálnych látok a flavonoidov. Nájdeme v nich
vitamíny - C, A, B1, B2, B6, B9, E, K; minerálne látky: fosfor, horčík, draslík, mangán, vápnik, sodík a železo.
Pre svoj vysoký obsah vitamínu C, v kombinácii s ostatnými vitamínmi a minerálmi, sú šípky výborným pomocníkom ? pre náš imunitný systém pri nachladnutí a chrípke. Môžeme im pripísať aj protizápalový účinok, vďaka kombinácii vápnika, rutínu a vitamínu C. "Pre synergiu týchto zložiek sú účinné napríklad pri problémoch so zápalom a krvácaním ďasien. Pôsobením karotenoidov a flavonoidov, ktoré obsahujú, nám pomôžu tlmiť bolesti pri chronickej artritíde, alebo bolesti spôsobené rôznymi poraneniami. Pre svoj močopudný účinok sú vhodné pri zápale močového mechúra," priblížila Mgr. Blažová z poradne zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

Pravidelnou konzumáciou extraktu zo šípok je možné znížiť hladinu cholesterolu v krvi, krvný tlak a tiež udržať optimálnu hladinu glukózy.

Výborné sú aj regeneračné vlastnosti šípok vo forme oleja, ktorý stimuluje tvorbu kolagénu v našej pokožke, pomáha proti pigmentovým škvrnám a ošetruje suchú a svrbiacu kožu. Fenoly, triesloviny a pektíny, ktoré sú v nich prítomné, pomáhajú obmedziť oxidačný stres, ktorý vedie k vzniku rakovinového bujnenia. Prítomnosť lykopénu (silný antioxidant) im dodáva červenú farbu, čo je však dôležitejšie - vedecké štúdie dokázali, že má protirakovinové účinky a znižuje riziko vzniku kardiovaskulárnych ochorení. "Už spomenutý obsah rutínu (flavonoid) vplýva na spevnenie cievnej steny, dokáže pomôcť pri nadmernej priepustnosti krvných kapilár napr. pri vysokom krvnom tlaku a zamedzí tak vzniku opuchov," konštatovala odborníčka na zdravú výživu.

Zber šípok sa odporúča po prvých mrazoch, alebo keď začnú mäknúť. Zo šípok si môžeme okrem čaju  pripraviť aj sirup, olej, masť, tinktúru, džem, alebo ich môžeme využiť na prípravu chutných omáčok. V tomto jesennom období urobia radosť aj rôzne dekorácie, či už kytičky, svietniky, alebo vence vyrobené z vetvičiek šípok.

(nc)

Páčil sa vám článok?