Chcú vyriešiť bytovú otázku jedným domom?

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Poslanci miestneho zastupiteľstva mestskej časti Staré Mesto schválili pravidlá poskytovania bezúročných pôžičiek z Fondu rozvoja bývania na obstaranie bytu novou výstavbou.

Ukončila sa tým takmer tri roky trvajúca diskusia, akým spôsobom budú v Starom Meste podporovať rozvoj bývania pre svojich obyvateľov. Pôvodne totiž poslanci schválili zámer výstavby obecných nájomných bytov v troch rôznych lokalitách - na Vysokej ulici, Čajkovského ulici a na Ulici K Železnej studničke - ktorá mala popri už dokončenej výstavbe na Beskydskej ulici priniesť okolo 80 nových obecných bytov. Postupne od tohto zámeru ustúpili, údajne najmä pre stavebno-technické a majetkovoprávne problémy.

Na jeseň minulého roku prišiel s iniciatívnym návrhom poslanec Peter Čiernik, ktorý v zastupiteľstve presadil, aby 55 miliónov korún z Fondu rozvoja bývania sa použilo na poskytovanie návratných bezúročných pôžičiek záujemcom o bývanie na vybudovanie bytov do osobného vlastníctva. Poslanci tento model ďalej konkretizovali tak, že určili maximálnu výšku poskytnutej pôžičky na jeden byt 1 milión korún v závislosti od veľkosti plochy bytu, pričom 1 m2 úžitkovej plochy by mal stáť 11 tisíc korún bez DPH. Išlo konkrétne o bytový dom na Šancovej ulici, ktorý má v úmysle postaviť spoločnosť Istroreal.

Zrejme aj pod vplyvom stanoviska Úradu pre verejné obstarávanie poslanci Starého Mesta na aprílovom zasadnutí tento zámer korigovali v tom zmysle, že z uznesenia vypustili meno stavebnej firmy. Skutočnosťou však zostáva, že dom na Šancovej ulici sa má stavať na pozemku podľa projektovej dokumentácie a stavebného povolenia, ktorých vlastníkom je spoločnosť Istroreal. Prečo? „Predstavitelia spoločnosti Istroreal sa na nás obrátili s tým, že vlastnia tento pozemok a pýtali sa nás, či by sme nezačali s nimi spolupracovať,“ vysvetlil P. Čiernik. „Nie je to však tak, že by sa možnosť výberu zúžila len na tento objekt. Schválený model zavádza aj všeobecné pravidlá, ktoré majú byť použiteľné v budúcnosti aj v iných prípadoch - preto bolo z uznesenia vypustené meno konkrétneho dodávateľa.“ Faktom však zostáva, že v súčasnosti možnosť výberu bytu v inom dome neexistuje.

Výberom uchádzačov o poskytnutie pôžičky poverili bytovú komisiu miestneho zastupiteľstva. Žiadateľ musí súhlasiť s účelovým viazaním vlastných peňazí vo výške 50 percent z obstarávacej ceny bytu. Inými slovami, pôžičku dostane, až keď preinvestuje na novom byte svoje vlastné prostriedky. Žiadateľ musí mať trvalý pobyt na území mestskej časti Staré Mesto, alebo vykonáva činnosti dôležité pre túto mestskú časť, alebo aspoň on či jeho rodičia pochádzajú zo Starého Mesta. Každú zmluvu bude schvaľovať miestne zastupiteľstvo.

Pôžička je návratná a bezúročná. Prostredníctvom tohto modelu možno uspokojiť 55 rodín.

Páčil sa vám článok?