Staromešťania sa najviac sťažujú na hlučnosť

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Útvar miestneho kontrolóra mestskej časti Staré Mesto dostal v roku 2001 celkom 153 sťažností, 24 podaní, ktoré svojím obsahom nadväzovali na pôvodné sťažnosti z predchádzajúcich dvoch rokov a tiež 3 petície. Z celkového počtu sťažností bolo 21 oprávnených, 56 čiastočne oprávnených a 74 neoprávnených. Miestny kontrolór naďalej rieši dve sťažností, ktoré sa ukázali ako ťažšie. Týkajú sa správy majetku.

Najviac sťažností obyvateľov v Starom Meste sa naďalej týka nedostatkov v domovom a bytovom fonde, vyúčtovania za služby spojené s bývaním, problémov spojených s užívaním bytov, s výstavbou bytov v podkroviach a nadstavbách a s porušovaním domového poriadku.

Až 24 sťažností sa týkalo činnosti prevádzok poskytujúcich reštauračné a pohostinské služby. Občania poukazovali na nedodržiavanie stanoveného prevádzkového času, rušenie nočného pokoja, hlasné púšťanie reprodukovanej hudby. Išlo o zariadenia Dunaj pub na Prešernovej ulici, U Anjelov na Laurinskej ulici, Laverna na Námestí SNP, Irish Pub, El Diablo a vinotéka Francesco na Sedlárskej ulici, U kráľa Mateja na Bielej ulici, Grémium na Gorkého ulici, Krištáľ bar na Marianskej ulici a U dežmára na Klariskej ulici. Kontrolór riešil tieto sťažnosti s mestskou políciou a oddelením podnikateľských činností miestneho úradu vykonaním kontrolných obhliadok.

Prostredníctvom petícií občania vyjadrili protest proti údajnému zámeru vytvorenia verejnej komunikácie medzi záhradami na Dankovského a Tvarožkovej ulici. O takomto zámere sa však vôbec neuvažovalo. Ďalšia petícia protestovala proti neprimeranej hlučnosti pohostinského zariadenia v Umeleckej besede a obyvatelia Sedlárskej, Michalskej a Zelenej ulice sa domáhali zrušenia povolenej výnimky v prevádzkovom čase po 23.00 h v podnikoch na Sedlárskej ulici. S majiteľmi týchto podnikov rokovali o náprave zástupcovia mestskej časti Staré Mesto.

Celkový počet sťažností 153 je najnižší za posledných päť rokov. Podľa zákona sťažnosti občanov rieši miestny kontrolór, sťažnosti proti činnosti poslanca miestneho zastupiteľstva, starostu a miestneho kontrolóra prešetruje mandátová komisia miestneho zastupiteľstva, zatiaľ čo petície občanov prijíma a vybavuje starosta.

Páčil sa vám článok?