V Horskom parku sadia stromy a opravujú lavičky

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Ak sme vlani mohli konštatovať, že v Horskom parku nastali dobré časy, tohto roku sa dá potvrdiť, že dobré časy trvajú. V parku sa vysádzajú stromy, teraz práve jelše k potokom, opravili a natreli sa všetky jestvujúce lavice, ďalšie sa kompletizujú a umiestňujú späť do parku, obnovujú sa detské ihriská. Zamokrené úseky cestičiek sa vysýpajú drobným štrkom. Pribudlo niekoľko mostíkov cez potoky a mokrade a veľa búdok pre vtáky. Opravili sa vyhnité a rozbité smetné koše. Park sa denne čistí, sústavne sa vyprázdňujú odpadové koše.

Na výsledku sa podieľa okrem majiteľa územia - magistrátu - aj sponzorská pomoc firmy Carni Herba, projekt Starého Mesta „Zelené mesto“, dobrovoľná činnosť aktivistov Nadácie Horský park a podpora jej sponzorov. Novým javom je aj angažovanie sa osobností v parku. Bratislavčanom napríklad venoval novú kruhovú lavicu k lipe v severnom údolí parku majster Martin Huba. Nové odliatky liatinových nôh sa práve zámočnícky spracúvajú a v najbližšom čase sa umiestnia ako súčasti obnovenej lavice do parku. K historickej Försterovej a Soltzovej lavičke tak pribudne Hubova lavička.

Ak si na čosi v Horskom parku možno sťažovať, sú to bezdomovci, ktorí nosia do parku staré šatstvo, na ktorom potom prespávajú a nechajú ho v parku ležať, prípadne asociáli, ktorí tu odizolúvajú nakradnuté káble, kov predajú a izoláciu nechávajú v parku. Jediná sila, ktorá tu niečo zmôže, sú asi občania, ktorí môžu zasiahnuť priamo, alebo zavolať mobilom na číslo mestskej polície 159. Preventívne návštevy polície v parku, najmä vo večerných hodinách by asi tiež priniesli výsledok.

Páčil sa vám článok?