Staré Mesto poskytuje diferencovaný príspevok na spoločné stravovanie

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Organizovanie spoločného stravovania je jednou z úloh v rámci sociálnej pomoci, ktorú zabezpečuje samospráva. Mestská časť Bratislava - Staré Mesto organizuje už niekoľko rokov spoločné stravovanie pre občanov, ktorým stravovanie nemožno zabezpečiť inak a ktorí sú poberateľmi starobného dôchodku, alebo sú vzhľadom na svoj zdravotný stav odkázaní na spoločné stravovanie (podľa § 16 zákona č. 195/1998 o sociálnej pomoci).

V súčasnosti Staré Mesto zabezpečuje spoločné stravovanie v 12 stravovacích zariadeniach, ktoré sa nachádzajú v rôznych lokalitách mestskej časti. Okrem toho osobitnú časť stravníkov tvoria dôchodcovia, ktorým sa rozvážajú obedy do ich domácností v rámci terénnej opatrovateľskej služby. Stravovanie zabezpečuje 10 dodávateľov, s ktorými má mestská časť Staré Mesto uzatvorené zmluvy o stravovaní dôchodcov.

Miestne zastupiteľstvo poskytuje na spoločné stravovanie diferencovaný finančný príspevok. Zatiaľ čo v minulom roku Staré Mesto prispelo na spoločné stravovanie sumou 516 tisíc korún, v tomto roku počíta s jej zvýšením na jeden milión. V priebehu minulého roku totiž všetky stravovacie zariadenia zvýšili cenu stravných lístkov v priemere od 5 do 12 Sk za 1 obed. Miestne zastupiteľstvo preto určilo s účinnosťou od 1. marca 2002 výšku finančného príspevku mestskej časti na spoločné stravovanie dôchodcov v závislosti od výšky dôchodku podľa nasledujúcej tabuľky.

Výška príspevku: Hranica príjmu (výška dôchodku):

25 Sk/osoba/deň osamelý dôchodca s výškou príjmu do 4000 Sk

(u manželskej dvojice do 6500 Sk)

15 Sk/osoba/deň osamelý dôchodca s výškou príjmu do 5000 Sk

(u manželskej dvojice do 8500 Sk)

5 Sk/osoba/deň osamelý dôchodca s výškou príjmu do 6000 Sk

(u manželskej dvojice do 10 000 Sk)

bez príspevku MČ osamelý dôchodca s výškou príjmu nad 6000 Sk

(u manželskej dvojice nad 10 000 Sk)

Páčil sa vám článok?