Vedeli ste? Ešte sa môžete pridať k lovcom komárov a nahlasovať liahniská v Bratislave

Zdroj: nc

Páčil sa vám článok?

Je takmer isté, že nás komáre potrápia aj tento rok, zostáva len veriť, že vďaka tímu dobrovoľníkov – lovcov komárov ich bude oveľa menej ako vlani. Pomôcť s monitorovaním liahnísk pritom môžete aj vy.

„Pretrvávajúce výdatné dažde v Bratislave vytvárajú priaznivé podmienky na liahnutie lariev komárov – najmä záplavových druhov komárov (rod Aedes),“ konštatovala správa magistrátu z konca mája spolu s informáciou, že pokračuje v zásahoch proti larvám komárov.

V tom čase už boli larvy vo veľkých počtoch vyliahnuté z vajíčok, no relatívne nízke teploty im ešte bránili v rýchlom vývoji na dospelé komáre. „Preto je ideálny čas na rozsiahle zásahy larvicídom BTI, ktorým eliminujeme larvy ešte predtým, ako sa z nich stanú dospelé štípajúce jedince,“ vysvetlila hovorkyňa mesta Katarína Rajčanová.

Vďaka zintenzívnenému monitoringu, ktorý robili dobrovoľníci na celom území Bratislavy, sa podľa jej slov podarilo včas nájsť liahniská s nadlimitnými počtami lariev a zakročiť účinným larvicídom BTI.

Zdroj: nc

​Larvy komárov v naberačke - v tomto štádiu vývoja sa dá zasiahnuť biologickým prípravkom.

Mesto Bratislava zasiahlo proti larvám komárov už v ôsmich mestských častiach, a to v Devíne, Devínskej Novej Vsi, Rusovciach, Jarovciach, Rači, Dúbravke, Záhorskej Bystrici a Petržalke. Ako informovala agentúra TASR, biologický larvicíd BTI na zneškodnenie lariev už použila samospráva takmer na 200-tisíc štvorcových metroch vodných plôch.

Ďalšie komáre sa však postupne liahnu. Ak chcete aj vy pomôcť v boji proti tomuto nepríjemnému hmyzu v našom meste, máte možnosť. Stačí vyhľadať cez webstránku lovcikomarov.sk mapu „pre civilistky, civilistov a civilisčatá“, označiť na nej lokalitu vodnej plochy, v ktorej ste objavili veľké množstvo lariev komárov, a pridať fotku liahniska a lariev.

Zdroj: BN

​Do monitorovania liahnísk sa môžete zapojiť aj vy.

V Bratislave a okolí je viac ako tisíc pravidelných väčších liahnísk a ďalšie stovky menších, takže je reálne, že na jedno z nich počas prechádzky v prírode naozaj natrafíte. Ak sa použije BTI v správnom čase a v správnej koncentrácii, dokáže eliminovať až 100 percent lariev v liahnisku. Účinnosť zásahov sa preveruje do 48 hodín a v prípade, že sú v liahnisku ešte živé larvy, zásah sa opakuje.

Na webstránke lovcikomarov.sk sa dozviete veľa užitočných, a tiež zaujímavých informácií o liahniskách či životnom cykle komárov, aj o tom, ako im my sami vytvárame priaznivé podmienky vo svojich záhradách. Vedeli ste, že v jedinom sude s vodou sa môžu do týždňa vyrojiť tisíce komárov?

(ac)

Páčil sa vám článok?