Postupné otepľovanie rozbehlo peľovú sezónu brezy

28.4.2021
V bratislave sú vysoké koncentrácie peľu brezy - Breza
Páčil sa vám článok?

Postupné otepľovanie v uplynulom týždni rozbehlo pribrzdenú peľovú sezónu brezy. Pribudol aj peľ duba, buka, javora, orecha a vŕby. Informovala o tom Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie banskobystrického regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

„Na väčšine územia monitorovacie stanice zachytili prvý peľ tráv z čeľade lipnicovité, ktorý patrí medzi významné silné alergény a v ovzduší sa bude vyskytovať až do jesene. Denné koncentrácie peľu brezy v ovzduší opäť dosiahli vysoké hodnoty,“ zhrnula.

Podľa nej peľ liesky a jelše sa vyskytol v ovzduší stredného a východného Slovenska už len ojedinele a vo veľmi nízkych koncentráciách. „Poklesli aj denné koncentrácie peľu drevín z čeľade cyprusovité-tisovité, peľu jaseňa a topoľa,“ poznamenala s tým, že najvyššiu hladinu peľu brezy zachytila monitorovacia stanica v Banskej Bystrici, Bratislave a v Nitre. „Jedine monitorovacia stanica v Žiline zachytila peľ brezy len v nízkych koncentráciách. Na ostatnom území sa peľ brezy vyskytoval vo vyšších, alergologicky významných koncentráciách,“ zdôraznila.

Po oteplení bude pokračovať rozbehnutá peľová sezóna brezy. „Denné hladiny peľu brezy dosiahnu vysoké hodnoty a na celom území alergologicky významné koncentrácie. Peľ brezy bude najsilnejším a najdôležitejším alergénom najbližších dvoch týždňoch,“ uviedla Lafférsová. Ako doplnila, narastú aj denné koncentrácie peľu tráv. V ovzduší sa bude vyskytovať aj peľ javora, jaseňa, topoľa, hrabu, duba, buka, orecha, platanu, brestu a drevín z čeľadí cyprusovité-tisovité. Pokles denných koncentrácií peľu bude ovplyvňovaný nočným chladom a zrážkovou činnosťou.

(TASR)

Páčil sa vám článok?