Staré Mesto sa chce chrániť pred hlukom

13.12.2006
Páčil sa vám článok?

Od 1. januára 2002 začne v mestskej časti Staré Mesto platiť rozhodnutie starostu o ochrane obyvateľov pred hlukom. Prijatie tohto rozhodnutia si podľa predstaviteľov staromestskej samosprávy vyžiadal čoraz väčší počet sťažností obyvateľov centra mesta na hluk najmä z hudobnej produkcie v reštauračných zariadeniach, ktoré majú výnimku z otváracích hodín a voľných pouličných aktivít.

„Nedá sa vyhovieť všetkým. Staré Mesto je po mnohých rokoch opäť ako stvorené pre kultúru a zábavu v duchu svojich najlepších tradícií,“ hovorí starosta Starého Mesta Andrej Ďurkovský. „Niekoľko rokov sme sa snažili o jeho vzkriesenie. Na druhej strane prichádza čas, keď je potrebné mať rovnako na pamäti aj životné podmienky jeho obyvateľov.“

S pribúdajúcim počtom zvukovo náročných akcií na uliciach a námestiach centra Bratislavy rastie aj vlna odporu zo strany obyvateľov, ktorí sa doteraz správali pomerne tolerantne. Existuje síce pre nich ľahká, ale dosť cynická odpoveď: ak sa vám nepáči bývať v centre mesta, dajte si inzerát na výmenu bytu, do hodiny máte na stole desať ponúk. Lenže centrum mesta, hoci patrí všetkým obyvateľom, má svojich rezidentov a na tých treba brať ohľad. Radnica to robí prostredníctvom inštitútu registrácie verejných kultúrnych, spoločenských a iných podujatí, ktoré povoľuje z hľadiska miesta konania, bezpečnosti a najmä času trvania. Akcie s hudobnou produkciou len zriedka povoľuje po 22.00 h. Podľa nového rozhodnutia starostu sa navyše ozvučovacia technika nebude môcť používať v blízkosti 30 m od nemocníc, škôl a ústavov sociálnej starostlivosti.

Ďalším problémom je reprodukovaná hudba, ktorá buráca z kaviarní, barov, pubov a dokonca reštaurácií. V tejto súvislosti je zaujímavé, že Bratislave chýba reálna klubová scéna. Skutočných hudobných klubov je len zopár. Asi aj to je dôvod, prečo sa reprodukovaná hudobná produkcia čoraz viac ozýva dokonca z reštauračných zariadení v čase, keď v iných európskych mestách sa nočný život prirodzene sťahuje do klubov. „Aj preto sme sa rozhodli prijať opatrenia na ochranu obyvateľov pred nadmerným hlukom,“ dodáva starosta A. Ďurkovský.

Prevádzkovatelia budú pri povoľovaní prevádzkového času povinní predložiť akustický posudok zariadenia s hudobnou produkciou, ktoré je v bezprostrednom dotyku s obytným prostredím a v prípade nutnosti vykonať stavebno-technické úpravy. Musia sa tiež preukázať výsledkami objektívneho merania hluku, ktoré potvrdia dostatočnú účinnosť protihlukových opatrení.

Páčil sa vám článok?