Bude Kobylu naďalej strážiť mestská polícia?

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Národnú prírodnú rezerváciu Devínska Kobyla určite netreba Bratislavčanom osobitne predstavovať. O jej mimoriadnych ekologických parametroch, ktoré sú predmetom záujmu popredných európskych prírodovedcov, všetci už dávno vieme.

Nie každý z nás možno vie, že faktickú ochranu tohto prírodného skvostu zabezpečuje aj Mestská polícia. Konkrétne stanica v Devíne v čase, keď kvitnú prominentné a ohrozené rastliny, intenzívnym dozorom priamo v teréne dbá o dodržiavanie zákonných predpisov. A práve vďaka tomu v minulých rokoch flóra i fauna na Kobyle prosperujú, časy, keď sme boli proti nezákonnému vykopávaniu najraritnejších rastlín úplne bezmocní, sú už za nami.

Vyzerá to však tak, že pomerne priaznivý ochranársky stav Devínskej Kobyly bude zakrátko už len minulosťou. Zredukovanie Mestskej polície a zrušenie jej stanice v Devíne by mohlo spôsobiť opätovnú ekologickú rabovačku tejto prominentnej lokality. Preto je nevyhnutné aj v rámci zmenených podmienok vytvoriť aspoň malú skupinu mestských policajtov zabezpečujúcich ochranu Kobyly pred jej devastátormi. Policajná uniforma je pred nimi tým najúčinnejším rešpektom. Dúfajme, že ochranárska kapitola tohto prírodného skvostu nebude v budúcnosti v znamení úpadku.

Ivan Ondrášek, Miestny úrad Devín

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie