Horský park sa čistí každý deň

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Nadácia Horský park uzavrela vlani s bratislavským magistrátom zmluvu o bezplatnom udržiavaní technického stavu parku zo strany nadácie. Nadácia, ktoré nie je dotovaná žiadnymi verejnými peniazmi, tak vyšla v ústrety mestu a usiluje sa mobilizovať dobrovoľnícke kapacity občanov, získavať prostriedky a služby z občianskych a firemných zdrojov a tak pomôcť mestu a občanom.

Od vlaňajška sa v parku všeličo zmenilo. Po prvý raz v histórii sa park denne čistí. Na rozdiel od minulosti - nájdete v parku nanajvýš odpad z včerajška. Týždenne - i častejšie, ak treba - sa vyberajú smetné koše. Pravidelne sa čistia vodné odrážky, stavajú sa proticyklistické zábrany zabraňujúce jazdám cyklistov po spádniciach. Obnovilo sa rozbité oceľovo-kamenné zábradlie na terase pri Justiho pamätníku.

Začalo sa s obnovou polámaných lavíc. Vybrali sa z parku všetky poškodené a osamotene stojace betónové dielce lavíc. Získalo sa sponzorské dubové drevo na opravu lavíc, gátor, ktorý sponzorsky drevo popíli, a stolára, ktorý drevo sponzorsky opracuje. Na osadenie sú pripravené stĺpy na informačné tabuľky. Herec Martin Huba venuje Bratislavčanom prostriedky na odliatie a obnovu historickej kruhovej lavice pri lipe v severnom údolí parku. (Mimochodom nadácia hľadá firmu, ktorá by mohla poskytnúť vhodné 50- až 80-litrové nádoby sa obnovu smetných košov.)

Nadácia nachádza cestu k zlepšeniu stavu parku v situácii, keď magistrát nemá na park dostatok peňazí. Niektorí občania sú však ochotní venovať čas i prostriedky, aby si udržali svoj park.

(oe)

Páčil sa vám článok?