Pod Machnáčom sa možno dočkajú káblovky

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Napriek tomu, že v Bratislave má takmer každá domácnosť možnosť pripojiť sa na káblovú televíziu, stále existujú lokality, kde nie je káblový rozvod televízneho signálu. Jednou z nich je časť Starého Mesta, známa ako Pod Machnáčom. Ide o ulice Lipová, Révova, Pod vinicami a Na kopci. Tu nielenže nemajú zavedenú káblovú televíziu, ale navyše nemajú možnosť chytiť kvalitný signál ani na tradičnú televíznu anténu.

Pôvodne spoločnosť SKT ako monopolný prevádzkovateľ káblového rozvodu v Bratislave mala v celom Starom Meste zaviesť káblovku do roku 1996. Nestalo sa tak. Členitý terén tejto časti totiž neumožnil lacný rozvod káblovky, ako to je na sídliskách, kde sa z jednej prípojky pokryjú stovky domácností v panelákoch. Pod Machnáčom ide zhruba o 250 prípojok, ktorých zapojenie by údajne stálo až 4,5 milióna korún. To malo byť dôvodom, prečo SKT a neskôr aj UPC odmietali túto časť Bratislavy „zakáblovať“.

Ako nám povedal poslanec miestneho zastupiteľstva Staré Mesto Ľubomír Ščasný, naposledy sa predstavitelia samosprávy Starého Mesta pokúšali situáciu vyriešiť pred rokom, zástupcovia UPC to však odmietli s tým, že sa musí nájsť lacnejšie riešenie. To sa našlo tento rok, keď Slovenské telekomunikácie oznámili, že rozvody telefónnych káblov vedené vzduchom uložia do zeme. Keďže technológia rozvodov telefónu a káblovky je takmer rovnaká, staromestská samospráva túto možnosť využila a požiadala UPC o dohodu so Slovenskými telekomunikáciami na spoločnom „zakáblovaní“ tejto lokality. Spoločnosť UPC sa má vyjadriť do polovice júna.

Zostáva veriť, že spoločnosť UPC využije ponúkanú možnosť, splní svoje záväzky a uspokojí aj obyvateľov Pod Machnáčom.

(brn)

Páčil sa vám článok?