Psíčkarom nahráva nejasná legislatíva

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Po nedávnom vražednom útoku psov v ďalekých Lipanoch na východe Slovenska sa aj v Bratislave opäť rozhoreli diskusie o nedisciplinovaných majiteľoch najmä veľkých plemien psov, ktorí ohrozujú občanov mesta a znečisťujú verejné priestranstvá.

Mnoho ľudí zastáva názor, že pod stav v metropole Slovenska, ktorý v tomto ohľade pripomína džungľu, sa podpisuje aj pasivita Mestskej polície, ktorá by mala proti nedisciplinovaným psíčkarom postupovať razantnejšie. Podľa hovorkyne Mestskej polície Silvie Miňovskej je stav v Bratislave zložitý z právneho hľadiska už niekoľko rokov - odvtedy, ako všeobecne záväzné nariadenie (VZN) mesta týkajúce sa chovu psov zrušil Ústavný súd SR. Niektoré mestské časti vydali vlastné VZN, ale aj tie postupne Ústavný súd zrušil. Keďže niektoré mestské časti svoje VZN novelizovali a iné nie, v Bratislave nie sú jednotné pravidlá upravujúce túto oblasť.

,,Ak z právneho hľadiska neexistujú jasné pravidlá hry, Mestská polícia nemôže zasiahnuť,“ konštatovala S. Miňovská, ktorá zároveň nespochybňuje základné pravidlo, že za psa je vždy zodpovedný jeho majiteľ. Odpoveď na právne nejasnosti nedáva ani vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva č. 231/1998 o chove spoločenských zvierat, pretože je skôr orientovaná na oblasť ochrany pokusných zvierat a nie je koncipovaná na riešenie špecifického ,,psíčkarskeho“ problému. Ak mestskí policajti nie sú oprávnení konať, môžu prípad nanajvýš oznámiť na krajskú veterinárnu správu. Ani zákon o priestupkoch v ustanovení o znečisťovaní verejného priestranstva neposkytuje jasný právny rámec postupu mestských policajtov voči nezodpovednej časti psíčkarov.

Napriek skromným kompetenciám Mestská polícia v minulom roku riešila na území Bratislavy spolu 3114 priestupkov súvisiacich s chovom psov. V porovnaní s celkovým počtom priestupkov, ktorými sa vlani mestskí policajti zaoberali (takmer 114-tisíc), to nie je veľa, ale aj toto číslo svedčí o rozsahu ,,psíčkarskeho" problému. Psov v Bratislave neustále pribúda, mestských policajtov, ktorí by mali kontrolova? ich majiteľov, naopak ubúda. Ani v súčasnosti nie sú schopní fyzicky kontrolovať? situáciu v jednotlivých teritóriách - a od 1. júla tohto roka, keď v dôsledku úsporných opatrení magistrátu poklesne počet mestských policajtov zo súčasných 312 na 234, to bude ešte problematickejšie.

(lau)

Páčil sa vám článok?