Vedeli ste? Chronickou obštrukčnou chorobou pľúc sú ohrození najmä ľudia po 40-tke

25.11.2020

Zdroj: TASR - Pavel Neubauer

Páčil sa vám článok?

Chronickou obštrukčnou chorobou pľúc (CHOCHP) sú ohrození najmä ľudia po 40-tke a viac ako polovica pacientov, približne 54 percent, je mladších ako 65 rokov. Kým v minulosti sa týkala najmä mužov, v súčasnosti sa výskyt preniesol už aj na ženskú populáciu.

 Upozorňujú na to odborníci s tým, že ľudia s CHOCHP sú náchylnejší na ochorenie COVID-19.

CHOCHP patrí medzi najvýznamnejšie príčiny smrti a každoročne jej podľahne viac ľudí ako rakovine pľúc či prsníka dohromady. Začína sa nenápadne a v počiatočných štádiách má obdobné príznaky ako zvyčajné prechladnutie či zápal priedušiek. Na rozdiel od infarktu či mozgovej príhody jej človek nepodľahne náhle, ale vyvíja sa v priebehu niekoľkých rokov. Ochorenie bez správnej liečby spôsobuje nezvratné zmeny na pľúcach.

"Práve mladí ľudia sú tou najzraniteľnejšou skupinou a aj vo svetle dnešnej pandémie, ktorú riešime nielen u starších ľudí, ale aj u mladých. To znamená, že respiračné vírusy vo všeobecnosti napadajú už predtým poškodené pľúca, a to napríklad v podobe inzultov fajčenia," uviedla hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre pneumológiu a ftizeológiu Marta Hájková. Štatistiky podľa nej ukazujú, že každoročne stúpa percento ľudí, ktorí fajčia a stúpa podiel mladých ľudí. Ako tvrdí, horšie je, že pri týchto mladých stúpa podiel dievčat. "Tak ako sme sa kedysi učili, že prevažujú fajčiari, muži, dnes sa nám začínajú mladé ženy doťahovať," podotkla Hájková.

CHOCHP možno považovať za následok inhalovania škodlivých látok,  ako sú cigaretový dym, prachové častice, uhlie, dym, výpary leptavých látok a iné. Až 80 percent pacientov s touto chorobou pľúc má skúsenosť s tabakom. I keď je chronická obštrukčná choroba pľúc podľa odborníkov nevyliečiteľná, včasná diagnostika, individuálny prístup a dodržiavanie správnej liečby dokážu pacientovi zabezpečiť kvalitnejší život.

ROZHOVOR Obezitologička Fábryová: Obéznym ľudom nemusí vakcína na COVID-19 zaúčinkovať

Priťažujúci faktor pre ťažký priebeh ochorenia Covid-19 je určite vek. Ten nikto neovplyvní. V tesnom závese je však však váha, Prezidentka Slovenskej obezitologickej asociácie Ľubomíra Fábryová nám porozprávala aj to, koľko kilogramov pomôže schudnúť či o nižšej účinnosti vakcíny pri obéznych ľuďoch. Vysvetlila, že je potrebné dať si pozor aj na tzv. "štíhlu obezitu".

"Liečba je účinná, pokiaľ ju pacient užíva pravidelne a pokiaľ zvláda inhalačné techniky. Totižto liečba chronickej obštrukčnej choroby pľúc nie je o tabletkách, ale je o liekoch, ktoré sú v spreji a je treba sa ich naučiť dobre inhalovať," uviedla Hájková. Poškodenia, ktoré už v dýchacích cestách vznikli, sa podľa odborníkov liečbou nedajú zvrátiť, preto je podľa nich dôležité, aby pacienti vedeli, že čím skôr sa dostanú do starostlivosti lekárov, tým lepšie sú ich prognózy do budúcnosti.

(TASR)

Páčil sa vám článok?